» «
הדואומו של ורונה
הדּוּאוֹמוֹ של ורונה
#על הקתדרלה הגדולה של ורונה

הקתדרלה הגדולה, הידועה בתור דּוּאוֹמוֹ של ורונה (Duomo di Verona), הוא שמה של הכנסייה הראשית של העיר.

בנייתה של הקתדרלה של ורונה החלה במאה ה-12 ונמשכה מאות שנים. מדובר בכנסייה גדולה ומרשימה, שחזיתה בנויה בעירוב סגנוני של סגנון גותי ורומנסקי. מבפנים היא מרשימה אף יותר.

את מזבח הכנסייה מעטר ציור של אחד מגדולי הציור, טיציאן. מתוארת בו עלייתו של ישו אל השמיים.


מבט מקרוב

https://youtu.be/dDo1pXTBirU
פיאצה דל ארבה
פִּיאָצָה דֶּל אֶרְבֵּה
#על הכיכר החביבה שליד המגדל

אחת הכיכרות המרכזיות של העיר ורונה, פִּיאָצָה דֶּל אֶרְבֵּה (Piazza delle Erbe), היא כיכר הומה ועמוסה בדוכנים מגוונים, שבהם נמכרים אוכל מקומי ושלל מוצרים חביבים. כאן שכן עוד מימי הביניים ובמיוחד במאה ה-14 אחד השווקים הגדולים בעיר.

אבל שורשיה העתיקים של הכיכר הזו מגיעים עד לתקופה הרומית, בה היה כאן לא פחות מלב ליבו של הפורום הרומי.

כיכר דל ארבה, בעברית "כיכר התבלינים", היא ממש לב העיר ורונה. היא נמצאת במפגש של רחובות המסחר העיקריים בה, מדרחוב מאציני (Via Mazzini), רחוב הקניות של ורונה ורחוב קאפלו (via Capello), המוביל אל "הבית של יוליה".

את הכיכר מקיפה שורת מבנים חשובים ובמרכזה ניצבת מזרקה מרשימה - כולם נבנו באותה תקופה ונשמרו עד היום בשלמותם.


#מה תראו כאן?
בכיכר מונומנטים שונים המסמלים את שליטי ורונה במהלך השנים. שימו לב למשל למזרקת "ורונה מדונה" המרשימה, מתקופת שלטון משפחת סקאליג'רי בימי הביניים. במזרקה הזו, משנת 1368, מופיע פסל שיש עתיק מהתקופה הרומית, פסלה של המדונה די ורונה.

במרכז הכיכר תראו בימה קטנה ולידה עמוד. הבימה המקורה, שניצבת על 4 עמודים, נקראת "קאפיטלו". ממנה נהגו נציגי הממשל במאה ה-16 להכריז על צווים וחוקים של שליטי ורונה לציבור.

שמתם לב לעמוד השיש הוונציאני, שבראשו פסל האריה המכונף? - מה לסמלה של עיר התעלות ונציה דווקא בוורונה, אתם שואלים? - זהו סמל של שלטון הרפובליקה הוונציאנית כאן, שנמשך שנים ארוכות.

הכיכר הצבעונית מוקפת בארמונות, כמו פלאצו מאפאי (Palazzo Maffei), הארמון המרשים שמעוצב בסגנון הבארוק. בסמוך גם פלאצו דלה רג'יו (Palazzio Della Ragio), שבו תוכלו להציץ בתערוכות אמנות מתחלפות.

במתחם הארמון הזה ניצב מגדל למברטי הידוע, או "טורי די לאמברטי" (Torre dei Lamberti). המגדל הזה, שגובהו 83 מטרים, עשוי אבן ונבנה בימי הביניים. נשקף ממנו נוף נהדר של העיר כולה.

בפינה הצפון-מזרחית של הכיכר תראו את ה"קאזה מזאנטי". בית שנבנה במקור על ידי הסקליג'רים, משפחת שליטי העיר בימי הביניים. שימו לב לפרסקאות בסגנון הרנסאנס, שכמו בבתים רבים מאותה תקופה, מעטרים גם את המבנה הזה.


#השוק שבכיכר
בפיאצה דל ארבה נמצא השוק הגדול והפופולרי בוורונה. תמצאו בו שלל דוכני מזון, בגדים, תכשיטים ועבודות יד.

מומלץ להגיע אל דוכני השוק שבכיכר בימי שבת וראשון, ביחד עם המקומיים שבאים לבלות ולבחור בין מבחר הירקות והפירות, מוצרי מלאכת היד וכדומה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/WRSkvu-FjCc


השוק שבכיכר:

https://youtu.be/l2UxHgXo5ck
בזיליקת סן זנו מאג'ורה
בזיליקת סַן זֵנוֹ מַאג'וֹרֶה
#על הבזיליקה של סן זנו מאג'ורה ורונה

בזיליקת סַן זֵנוֹ מַאג'וֹרֶה (Chiesa di San Zeno Maggiore) היא מהכנסיות הגדולות והמרשימות ביותר בוורונה. מדובר בכנסייה שהיא לא פחות מיצירת מופת רומנסקית ורבים רואים בה את בניין הרומנסק המשובח ביותר בצפון איטליה.

למעשה, הכנסייה היא המבנה העתיק ביותר בוורונה שהצליח להישמר עד עצם היום הזה. היא נולדה במאה ה-4, ככנסייה צנועה, שהוקמה מעל קברו של זנו הקדוש. אותו זנו היה מראשוני הבישופים של ורונה ומי שיהיה לפטרון העיר.

במאה ה-9 הוחלפה הכנסייה העתיקה בכנסיה גדולה יותר שהוקמה במקום. אבל ברעידת האדמה הקשה והמפורסמת שפקדה את ורונה במאה ה-12 ניזוקה בזיליקת סן זנו קשות. זו אותה רעידת אדמה, אגב, שהרסה חלקים מהארנה של העיר. מיד לאחר רעידת האדמה נבנתה הכנסייה מחדש - בפעם השלישית. בנייתו של המבנה הפעם, החלה בשנת 1045 ונמשכה כתשעה עשורים שלמים!

מיום הקמתה, שימשה בזיליקת סן זנו מאג'ורה כמרכז הדתי של ורונה. בין כתליה של הכנסייה הזו נישאו, על פי המחזה השייקספירי שנקרא על שמם, גם רומיאו ויוליה.


#מה תראו כאן?
חזית הבזיליקה הגדולה של סַן זֵנוֹ מַאג'וֹרֶה היא חזית מרכזית יפה, בגווני שנהב משכבות לבני טוּפָה (Tufa), מוקפת בקַמְפָּאנִילֶה (Campanile) רומנסקי דק מהשנים 1045-1178.

מימין לכנסייה אתם יכולים לראות את מגדל הפעמונים, המתוארך למאה ה-12. שימו לב גם לחלון הרוזטה העגול שמעטר את הכנסיה.

בכניסה לכנסייה הרומנסקית האלגנטית, אתם עוברים דרך שער בצד שלה. אך שימו לב לדלתות הברונזה שבשער הקדמי ולתבליטים הרומנסקיים יוצאי הדופן שעליהם, המציגות סצנות תנ"כיות וחילוניות שונות.

בפנים הכנסייה, נראה החלל הפנימי כאולם מרכזי, ששני אגפים יוצאים ממנו. ומופרדים על ידי שורת קשתות.

שימו לב לגג העץ יוצא הדופן של הכנסייה. הגג הזה הוא מהמאה ה-14. במעברים שימו לב לפרסקאות, ציורי הקיר שנוצרו במאות ה-13 עד ה-15.

באזור המקהלה תראו פסל שיש מהמאה ה -14. הפסל הוא של סנט זנו, הבישוף של ורונה ומי שעל שמו נקראת הכנסייה.

מיוחד לא פחות ממנו, הוא עיצוב המזבח הגבוה והיפהפה, שעליו תוכלו לראות טְרִיפְּטִיך (Triptych), יצירה בת 3 חלקים.

הטריפטיך הנפלא שעל המזבח המרשים הזה נקרא "המדונה והילד עם מלאכים וקדושים". יצר אותו במאה ה-15 האמן אַנְדְרֵאָה מַנְטֶנְיָה (Andrea Mantegna) ורואים בו את האם הקדושה, כשהיא מוקפת בקדושים נוצריים שונים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/WEmaEDUDNOk


סיור במקום:

https://youtu.be/HBoKsJoTKys
גשר פייטרה
גשר פייטרה
#על הגשר הרומי שהורכב מחדש אחרי שפוצץ במלחמה

גשר פייטרה (Ponte Pietra), או פונטה פייטרה, שעל נהר האדיג'ה, הוא גשר רומי עתיק שפעיל עד היום כגשר שימושי בוורונה. למעשה, זהו הגשר הרומי היחיד שנותר בעיר והוא מרשים מאד.

לא כל הגשר אותנטי. את חלקו הרומי שנהרס, השלימו חלקים מימי הביניים. במלחמת העולם השנייה, כל הגשרים של ורונה, גם גשר פייטרה פוצץ ונהרס. היה זה הצבא הגרמני, שהרס אותו, בעת שברח מאיטליה מפני צבאות בנות הברית.

רק אחרי המלחמה שוקם הגשר וחזר לפעול. זה קרה לאחר שאספו מהנהר את כל אבניו, אחת אחת. האבנים שנאספו סודרו אז בקפידה והרכיבו מהן מחדש את הגשר כולו, בהשלמות הנחוצות כמובן. שימו לב לצבעים השונים של אבני הגשר. כל צבע של האבנים מייצג תקופה אחרת בהיסטוריה של הגשר.

מהגשר תוכלו ליהנות מתצפית נהדרת על העיר ורונה והנמל שלה. שימו לב לגדה הנגדית ולמגדל שמגן על הגשר. מאחוריו, אגב, תוכלו לראות את צידה האחורי ומגדלי הפעמונים של הכנסיות היפות שבעיר העתיקה.


#משימה לילדים
חפשו ומצאו כמה שיותר כתובות רומיות עתיקות שחרטו הקדמונים על הגשר בימי קדם. מי שמוצא הכי הרבה מקבל גלידה. וגם מי שלא...


#טיפים
באזור פונטה פייטרה יש מספר מסעדות וברים נחמדים. במסעדות הללו אפשר ליהנות מארוחה רומנטית בעיר של רומיאו ויוליה.


מבט מהגשר:

https://youtu.be/-hugZ7UPV8o


מהאוויר:

https://youtu.be/WJCTP1JMdJo


בחורף:

https://youtu.be/ClRb0pyd3oU

אדריכלות בוורונה

גשר סקאליגרו
גשר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ
#על הגשר שנבנה כנתיב בריחה לשליט

גשר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ (Castelvecchio Bridge), הידוע גם כפונטה סקאליג’רו (Ponte Scaligero), או גשר סקאליג’רו, מחבר בין מבצר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ והגדה השמאלית של נהר האדיג’ה. הוא נמצא מאחורי המבצר, בסמוך לארנה של ורונה ולכיכר ברה.

את הגשר בנה בימי הביניים שליט העיר קנגראנדה השני דלה סקאלה, ממשפחת סקאליג’רו. בבניית הגשר הוא הכין לעצמו דרך מילוט מהמבצר, למקרה של מצור או התבצרות אבודה למול אויב על השער.

משך שנים רבות, מאז ימי הביניים, שרד הגשר רעידות אדמה ובלאי מתמשך, אבל הגשר, שהצליח לשרוד את כל פגעי הטבע, לא שרד את הוונדליזם האנושי. במלחמת העולם השנייה פוצצו אותו כוחות הצבא הגרמני, בעת מנוסתם מחיילי בנות הברית התוקפים מדרום. רק אחרי המלחמה שוקם הגשר וחזר לפעול.

מאוד נעים לטייל על הגשר הזה, במיוחד בשעות הערב ולצפות אל נוף הנהר והעיר היפה. לכל אורכו של הגשר תראו דוכנים שבהם מוכרים את עבודותיהם אמני זכוכית, עץ, קרמיקה ומלאכת יד. יש עליו גם מספר דוכני אוכל רחוב ומשקה.



מבט מלמעלה:

https://youtu.be/3cd9xzVuWto
סנטה מריה אנטיקה
כנסיית סנטה מריה אנטיקה
#על הכנסייה הרומנסקית בוורונה

הכנסייה הקטנה סנטה מריה אנטיקה (Santa Maria Antica), היא כנסייה רומנסקית שהוקמה במאה ה-7 ונבנתה מחדש במאה ה-12.

בכנסייה מגדל פעמונים קטן, בסגנון רומנסקי טהור, בעל חלונות מרוצפים וצריח מכוסה בלבנים. בראשו 3 פעמונים שנוצקו במהלך המאה ה-17, בתקופת הבארוק וליד גם חָוָק, שלב בסגנון וֶרוֹנֵזִי.

הכנסייה הנוכחית נבנתה מחדש לאחר רעידת האדמה של שנת 1117. מה ששרד מהמבנה מהמאה ה-7 הם שברי רצפת הפסיפס השחורה-לבנה.

החלל הפנימי של שלוש קומות הכנסייה השתנה בסביבות 1630 לסגנון הבארוק. אבל שיקום שנערך לה בסוף המאה ה-19 החזיר לחלל המקורי את העיצוב הרומנסקי. הוא מחולק בין עמודות עם קשתות ססטו ריאלצטו (sesto rialzato) וגג עם תומכות רבות, שנתמך על ידי רוחבי קשתות, כמו בבזיליקה של סן זנו.

בכנסייה שני אפסידים לרוחב בטוּף וקוטו (cotto) ואפסיס (apsis) מרכזי עם שני פרסקאות, ציורי קיר מהמאה ה-14.

מבחוץ רואים את החלונות הקטנים של הכנסייה ואת לבני הטוּף והקוֹטוֹ שלה. הדלת הצדדית נשלטת על ידי קשת קנגרנדה דלה סקלה, המרשימה ביותר מהקשתות של בני משפחת סקליג'רי. בחפירות נמצאו בית קברות סמוך לכנסייה, ובו חמישים קברים מהמאה ה-11, חלקם משתרעים מצפון-דרום וחלקם ממזרח למערב.

המבנה הנוכחי של הכנסייה הוקדש על ידי הפטריארך של אקיליה (Aquileia) ושימש כקפלה פרטית של משפחת סקליג'רי (Scaligeri), משפחת האצילים השלטת של ורונה. הוא ממוקם ליד בית הקברות המשפחתי שלהם, שנמצא כאן מאז המאה ה-13.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/jDftUzRjBOQ
פיאצה די סיניורי
פיאצה די סיניורי
#על הכיכר המפוארת של דנטה

"כיכר הנבחרים", היא פיאצה די סניורי (Piazza dei Signori) - כיכר מפוארת ומהחשובות בעיר ורונה. הכיכר שימשה בעבר כמרכז השלטוני והאדמיניסטרטיבי של ורונה.

מתחת לשער הגדול שבכיכר תראו עצם של לווייתן, התלויה ממעל. לפי האגדה, העצם הזו תיפול על ראשו של הצדיק הראשון שיעבור בשער. מה שמעניין הוא שכבר למעלה מ-250 שנה העצם עודנה תלויה שם. האם אין עוד צדיקים בעולם?

במרכז כיכר די סניורי ניצב פסלו של המשורר האיטלקי דנטה אליגיירי (Dante Alighieri). מדובר באחד מגדולי העיר ומי שכתב בתחילת המאה ה-14 את הפואמה הידועה "הקומדיה האלוהית" (La Divina Commedia). פואמה שירית זו נחשבת לגדולה ביותר בספרות האיטלקית ונכס תרבות מוביל בספרות העולמית.

במקום ניתן להתרשם מסגנונות אדריכליים מגוונים, לצד מספר שערים עתיקים, כמו ארקו דה לה קוסטה (Arco della Costa).


#מבני הכיכר
בפיאצה די סניורי (Piazza dei Signori) ניתן לראות מספר מבני ציבור, שנבנו לאורך השנים. ביניהם כדאי לשים לב ל:

ארמון העירייה (Palazzo del Comune) - ראו את הבניין המעוטר בפסי שיש ורוד ולבן. המבנה היפה והייחודי הזה הוא בסגנון הראנסאנס ונבנה במאה ה-12.

ארמון בתי המשפט (Palazzo del Tribunale) - זהו המבנה שמקושר בקשת לארמון העירייה ולצידו מגדל לבנים גדול. הבניין, שנבנה במאה ה-14, נמצא במתחם ארכיאולוגי סקאווי סקאליג’רי (Scavi Scaligeri), שבו שרידים מהתקופה הרומית ומימי הביניים. כיום יש כאן גלריה עם תערוכות צילום מתחלפות ברמה גבוהה.

ארמון הפודסטה ('Palazzo del Podesta) - זהו בניין השיש הלבן, שנבנה במאה ה-13 על ידי משפחת סקאליג'רי, מושלי ורונה בימי הביניים. חזיתו עם שער הכניסה הקלאסי ועיטורי השיניים. מעל השער שימו לב ללוח עם האריה המכונף, סמל השלטון הוונציאני.

מרפסת המועצה (Loggia del Consiglio) - כאן אתם מתבקשים לעשות חקירה קטנה בין המקומיים ולגלות אותה... קחו את הזמן לתרגיל הבלשי הזה. זה כיף ומחבר... מצאתם? - מעולה! המרפסת הזו היא הסיבה שהכיכר נקראת באיטלקית "כיכר הנבחרים". זהו מבנה שנבנה בשנת 1485, כמקום שבו ניצבו חברי מועצת העיר, במהלך טקסים ואירועים ציבוריים גדולים.


#טיפים
בשנים האחרונות נערכו מתחת לפני הכיכר חפירות שחשפו רחוב רומי, עם פסיפסים ושרידים שונים ומעניינים. תוכלו לראות אותם אם תיכנסו לחצר הגדולה הסמוכה.



וסיור במקום:

https://youtu.be/mRHg30gD84o
מגדל למברטי
מגדל למברטי
#על מבצר ימי הביניים

מגדל למברטי (Torre dei Lamberti) שנמצא בסמוך לכיכר המרכזית של העיר, פִּיאָצָה דֶּל אֶרְבֵּה, מציע תצפית נהדרת על ורונה ועל האזור כולו. אל המגדל, שמתנשא לגובה של 83 מטרים, מגיעים רבים כדי לצפות בנוף הזה.

המגדל נבנה בימי הביניים. הוא מתנשא לגובה רב, מה שמאפשר מבט פנורמי נפלא על סביבות העיר ורונה.

המגדל הזה, "טורי די למברטי", הוא מקום רומנטי ונחמד, במיוחד קרוב לשעת השקיעה. הנוף המרהיב של העיר וסביבתה, שנשקף מראש המגדל, הוא בפשטות נפלא.


#טיפים
אם אתם בעלי כושר לא תהיה לכם בעיה לטפס במדרגות. מי שאינם בעלי כושר יוכלו לעלות במעלית.

פִּיאָצָה דֶּל אֶרְבֵּה (Piazza dell Erbe) שליד המגדל, היא כיכר הומה ועמוסה בדוכנים מגוונים ובהם אוכל מקומי ושלל דברים חביבים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/tAuBVk7MHK4


ומסביב אל הנוף:

https://youtu.be/SFzDOAmlos4


הארנה של ורונה
הארנה של ורונה
#על האמפיתיאטרון הענקי של העיר

"הארנה" של העיר ורונה (Verona Arena) היא אמפיתאטרון רומי, שכמו הקולוסיאום ברומא שימש בימי קדם לקרבות גלדיאטורים, משחקים, קרקסים וטורנירים. המבנה הענקי נבנה בשנת 30 לספירה והשתמר היטב עד ימינו. עם 22,000 מקומות ישיבה, לא פלא שבתקופה הרומית הוא נחשב לאחד האצטדיונים הגדולים בעולם.

לא מדובר בסתם עוד אתר עתיק מהתקופה הרומית, או אפילו בארנה רומית רגילה. הארנה של ורונה נחשבת האמפיתאטרון הרומי השמור היטב - השלישי בגודלו בעולם. גם אם אין מופע, מומלץ להיכנס ולהתרשם ממנו גם מבפנים.

בתור אחד מהאמפיתאטראות הרומיים השמורים ביותר שיש ובזכות האקוסטיקה המצוינת שבו, משמש עד היום הארנה להופעות, אופרות ולקונצרטים קלאסיים, הידועים בכל העולם. בחודשים יולי ואוגוסט, בכל שנה, מתקיים בו פסטיבל האופרה של ורונה, אחד מאירועי הקיץ הגדולים באירופה.


#מה תראו בפנים?
עם 72 קשתות אבן מרשימות, 44 שורות ו-22,000 מושבים, האמפיתיאטרון של ורונה הוא השלישי בגודלו בעולם

הכניסה אליו היא דרך קשת כפולה, שנקראת "פורטונה די ברה" (Portoni di Bra). הקשת הזו נותרה כשריד מחומות העיר מהמאה ה -14. כאן תגיעו לפיאצה משולשת וגדולה, מוקפת מבנים גדולים ממגוון תקופות היסטוריות. בכניסה תראו את ה"ליסטון", מדרכה רחבה מהמאה ה-18, עשויה משיש אדום ומשובח, שהובא לכאן מהמחצבות שבהרים שליד ורונה.

ממדי המבנה האליפטי הם 110 מטרים על 140. בעבר הוא היה גדול אף יותר אך רעידת אדמה בשנת 1183, מוטטה חלקים ממנו וזה הגודל שנשאר. אבנים רבות נוספות נלקחו מכאן לבניית כנסיות בימי הביניים ובתקופות אחרות.

אזור התזמורת שוחזר בשנת 1913 ומשמש מאז לקונצרטים והופעות בעונת הקיץ. בכל שנה נוהגים לבצע כאן את האופרה "אאידה" של ורדי, שעלילתה מתרחשת במצרים העתיקה.


#תולדות הארנה
האמפיתיאטרון של ורונה הוא השלישי בגודלו בעולם, מה שמעיד על חשיבותה ועוצמתה של ורונה בתקופה הרומית.

הארנה, שנבנתה אז מחוץ לחומות העיר, בנויה מלבנים אדומות או סוג של שיש ורוד-לבן.

רעידת אדמה שהתרחשה בשנת 1117 מוטטה את חגורת הקשתות החיצונית של הארנה והותירה רק שריד דל ממנה, שאפשר לראות בקצה הצפון-מערבי של האמפיתיאטרון. החורבות שהקיפו אז אותה, הפכו את הארנה בימי הביניים למקור אספקה עצום של אבנים לבנייה. מכאן נלקחו אבנים לבניינים חדשים והעליבות שלטה באמפיתיאטרון המפואר של פעם. רק בתקופת הרנסנס שופץ ושוקם החלק המרכזי של הארנה.

במאה ה-18 הארנה שבה לשמש למופעי תיאטרון ובידור. בשנת 1913 הועלתה כאן האופרה אאידה של ג'וזפה ורדי בפעם הראשונה. מאז בכורה זו הצגתה של האופרה הזו כאן הפכה למסורת רבת שנים.

ובכלל - בכל קיץ מועלים כאן מופעי אופרה מרהיבים שאליהם נוהרים צופים מכל העולם, כדי לחזות ולהאזין לאופרות האיטלקיות במקום אותנטי, עוצמתי, גדול ובעל אקוסטיקה מצוינת.


#טיפים
פסטיבל האופרה של ורונה מתקיים כאן במהלך יולי ואוגוסט. הוא נחשב לאחד מאירועי המוסיקה הבולטים בקיץ של אירופה. כרטיסים הזמינו מראש!

כרטיסים ברגע האחרון ניתן לקנות, אם נותרו, בבוקר ההופעה בקופות הכרטיסים של הארנה. הם תופסים לירכתי הארנה וללא מקום שמור. המחיר כ-12 יורו בלבד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/78INR6VD2WY?t=1m39s&end=2m33s


מהאוויר:

https://youtu.be/hVZbPsYJ05I


אופרה בארנה:

https://youtu.be/cUN5qAnW0Ho


והזמרת אדל מופיעה בו:

https://youtu.be/O0IBihG-xY0
מבצר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ
#על מבצר ימי הביניים של ורונה

מבצר קַסְטֶלוֵוקְיוֹ (Castelvecchio) שבעיר ורונה, הוא מצודה עתיקה מהמאה ה-14, הנחשבת לאחד המבנים העתיקים והמזוהים ביותר עם העיר. המבצר נבנה ליד הנהר כחלק מביצורי ההגנה של העיר הקדומה. הוא שימש חילות שונים כמצודה צבאית, במאה ה-18 הפך לבסיס צבאי אוסטרי ובהמשך השנים לאיטלקי.

המבצר, שנקרא "מבצר המצודה", הוא יפה להפליא. הוא שוכן על גדות נהר אדיג'ה (Adige) ובנוי מלבנים אדומות, שהיקנו לו את צבעו האדום והפכו לסמל ההיכר שלו.

המבצר הוקם בשנת 1353 בידי קנגראנדה ה-2 דלה סקאלה, שליט העיר באותה תקופה. במהלך מלחמת העולם השנייה הוא נפגע קשות בהפצצות. לאחר המלחמה, בין השנים 1958-1967, הוא שופץ לגמרי על ידי הארכיטקט קרלו סקארפה. היום הוא מהווה חלק משמעותי מקו הנוף של העיר.

יש במבצר קסטלווקיו המרשים 7 מגדלים נהדרים והוא עצמו מוקף חומה ומכיל 4 מבנים עיקריים. שני חלקי המבצר העיקריים מחוברים באמצעות מעבר. מעליו מגדל שמירה גבוה, מגדל מסטיו שממנו יוצא גשר סקאליג’רו (Ponte Scaligero) המרהיב, החוצה את נהר אדיגה, לצידו השני.


#המוזיאון שבמבצר
מגדל מסטיו (Mastio tower) שבמרכז המבצר מארח כיום את המוזיאון עם יצירות מתקופות ימי הביניים, הרנסאנס וגם אמנות מודרנית.

בשנת 1925 הוסב המבצר למוזיאון ובאיטליה כמו באיטליה - תוכלו לראות גם כאן אוסף אמנות מרשים, המכיל ציורים, פסלים, מיניאטורות ועבודות קרמיקה מהמאות ה-12 ועד ה-18 ולידם גם מגוון של כלי נשק עתיקים.

כבר בחצר המוזיאון, ממש בכניסה, תראו את פסלו של קנגראנדה הראשון, מנסיכי משפחת סקאליג'רי. האיש מת ב-1329 ופסלו הניצב כאן מציג אותו, כמקובל, כפרש גיבור עם חרב מונפת בידו.

בולט גם הפסל המפורסם של קנגראנדה השני דלה סקאלה, כשהוא רכוב על סוסו. הפסל הובא למוזיאון ממתחם קברי הסקאליג’רי.

בפנים מוצגות יצירות אמנות מרהיבות ומעניינות, של מיטב אמני איטליה בתקופות שונות, החל מימי הביניים ועד לעת החדשה.

שווה למצוא את העבודות הבאות:

המשפחה הקדושה של מנטנייה.

הנער עם ציור הבובה של קארוטו.

סאן ג'רולמו חוזר בתשובה של בליני.

מדונה עם השליו המיוחס לפיזנלו.

דיוקן נשי של רובנס.

במוזיאון גם תכשיטים יפים ואוסף כלי נשק מתקופת ימי הביניים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/hMKOubIBoos


הדרכה:

https://youtu.be/jz-Cq0h1LAU?t=1m25s
הבית של יוליה
#על המרפסת המפורסמת בעולם הספרות

בסמוך לכיכר דל ארבה, ב"ויה קאפלו" (Via Cappelo), נמצא הבית של יוליה (Casa di Giulietta), ללא ספק הבית הכי מפורסם בעיר והאטרקציה הרומנטית של ורונה.

זהו לפי המסורת ביתה של העלמה יוליה מסיפור "רומיאו ויוליה" המפורסם ומהמחזה השייקספירי הנודע. אותה יוליה, יפהפייה מימי הביניים, אהבה את רומיאו, בן למשפחה יריבה. הסוף, זהירות ספויילר, לא טוב!

בתוך החצר הפנימית של הבית תוכלו לראות את מרפסת האבן, שעליה ניצבה יוליה, לפי הסיפורים, בעת שרומיאו שר לה סרנדות של אהבה. היום מצטלמים על המרפסת המפורסמת הזו אינספור תיירים שמגיעים לעיר, אבל אז היה המפגש הלירי הזה עניין סודי, שכן בין משפחות השניים שוררת יריבות עזה. כשהסיפור מתגלה והם נדרשים להפרד זה מזו, מחליטים השניים ליטול את חייהם ולמות ביחד, אוהבים לתמיד.

תודות למחזה השייקספירי, שכתב גדול המחזאים בתולדות התאטרון, מוכר צמד הנאהבים רומיאו ויוליה בכל העולם. תיירים רבים מגיעים לכאן, כדי להיות קרובים למקום שבו התרחש אחד מסיפורי האהבה הגדולים והטרגיים בהיסטוריה.

למעשה, הארמון הגותי שלפניכם הוא ביתה של משפחת קאפלו, שנותר עומד על כנו, מאז נבנה במאה ה-13.

אל תתנו לעובדה שהמרפסת הזו והחלון הסמוך אליה נוצרו בשנות ה-30 של המאה ה-20 לקלקל לכם את הסיפור הנהדר. הללו נוצרו כאן, כחלק משיפוץ במבנה, שבמסגרתו גם הובאו לכאן רהיטים עתיקים וציורים שהנציחו את סיפורם של רומיאו ויוליה.


#יד על הפסל של יוליה
אחת האטרקציות כאן היא הפסל של יוליה שכולם מלטפים. את פסל הברונזה הזה יצר הפסל האיטלקי קוסטנטיני. אל תחושו מבוכה לגלות שהאיבר הנוצץ ביותר, כלומר המלוטף ביותר, הוא השד של הנאהבת הנצחית...

הסיבה? - האיטלקים מאמינים שאם יניחו את היד על השד של יוליה, יזכו לבריאות, למזל טוב ולאהבת נצח. לא בטוח שזה אכן מה שיקרה, אבל אין ספק שאם תמתינו לתורכם לעשות זאת, תזכו לצילום יחודי, שאין בו שמץ של גסות רוח, כי כולם עושים את זה כאן.


#על סיפורם של רומיאו ויוליה
ערבוב בין אמנות לחיים, בדייה שיצאה משליטה, אהבה ללא גבול או חיים שאינם חיים בלי נפש תאומה - איך שלא נביט בו, מדובר בסיפור האהבה הגדול בכל הזמנים.

סיפורם של זוג האוהבים רומיאו ויוליה (Romeo and Juliet), מעסיק כבר מאות שנים את גדולי האמנים, הכותבים והמלחינים. הקהל נוהר להפקות, נוהה אחרי הספרים, השירים, האופרות והציורים ולא מפסיק להתעניין בכל מה שנוגע לאהבה הגדולה מכולן, עם הלקח שבצידה.

בבית מספר 21 שברחוב קפלו בעיר ורונה, אי-שם בצפון איטליה, התגוררה לפי האמונה ג'ולייטה קפולטי, בת למשפחת קפולטי (Capuleti). הסופר האיטלקי לואיג'י דפורטו הוא זה שכתב עליה ועל אהובה רומיאו בשנת 1524. איש לא יודע אם הסיפור אכן התרחש במציאות, אבל הוא הפך כה ידוע עד שכולם מאמינים בו, ללא כל ספק.

כ-70 שנה אחר כך יכתוב גם ויליאם שייקספיר האנגלי את גרסתו המפורסמת יותר של הסיפור, על האוהבים מהמשפחות היריבות, קפולטי ומונטגיו (Montague), שמשפחותיהם אסרו עליהם להיפגש, להתאהב או להתחתן ולכן הם ויתרו על חייהם.

תיירים בוורונה ממשיכים עד היום לפקוד את הבית בוורונה. הוא משמש גם כמוזיאון המסביר ונותן הצצה לחיים של לפני כמעט 500 שנה, באיטליה של אותם זמנים.


#על ההקשר ההיסטורי של הבית
אתם נמצאים בביתה של משפחת קאפולטי שהוא סוג של ארמון גותי שנבנה במאה ה-12. על אחת מקשתות הבית עם המרפסת המפורסמת מופיע סמל האצולה של משפחת קאפלו (Capello), לה היה שייך הבית. גם הרחוב נקרא היום "ויה קאפלו" (Via Cappelo).

הזיהוי של אותה משפחת קאפלו עם משפחת קאפולטי מסיפורם של רומיאו ויוליה, הוא מאוחר הרבה יותר. החיבור הזה התרחש כשהפכה הדרמה של השניים לסיפור עולמי. כך או כך, במאה ה-19 כבר רווחה האמונה שזה ביתה של יוליה, גיבורת הטרגדיה.

הדרמה השייקספירית מתרחשת בעיר ורונה בסביבות המאה ה-14. ורונה של אותם ימים הייתה שקועה במאבק איתנים בין הקיסר הגרמני, העומד בראש הרייך השני ושולט באימפריה הרומית הקדושה, ובין האפיפיור הנוצרי, מנהיג הקתולים כולם. משפחתו של רומיאו, משפחת "מונטגיו", השתייכה לתומכי האפיפיור, מי שכונו אז "גוולפים". יוליה נמנית על בני משפחת "קאפולטי". זו משפחה שתמכה בקיסר הגרמני דווקא ונמנתה על הקבוצה הנגדית - ה"גיבלינים".

מהוויכוח וההקשר ההיסטורי הזה, שבין תומכי הקיסר ובין תומכי האפיפיור, נולדו המחלוקת, היריבות והשנאה שבין המשפחות, אלו שיביאו למות האוהבים.


#טיפים
בואו באמצע השבוע, כי בסופי שבוע וחגים צפוף מאד במקום.

בתוך הבית נמצא מוזיאון קטן ולא משמעותי, שהכניסה אליו מאפשרת להצטלם על המרפסת.

אחרי הבית תוכלו לטייל לאורך הנהר ולעשות שופינג במדרחוב מזיני (Mazzini) הסמוך.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/3ydmNCgqMWs


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.