» «
ארמון נשיאות איחוד האמירויות
ארמון נשיאות איחוד האמירויות
#על ארמון הנשיאות המפואר של האיחוד האמירתי

קאסר אל וואטאן (Qasr Al Watan) הוא ארמון הנשיאות של איחוד האמירויות, השוכן בעיר הבירה אבו דאבי. זהו שילוב של ארמון נשיאות פעיל ומרכז להנחלת ידע ומסורת מקומיים.

מצד אחד מהווה הארמון המפואר, הממוקם בקצה המערבי של הקורניש, את ארמונו של נשיא איחוד האמירויות, השייח' והמנהיג השולט על המדינה.

אך במקביל למטרות הרשמיות ולאירוח נשיאים ומנהיגים זרים, קאסר אל וואטן הוא גם סמל למורשת של האמירות, לאדריכלות, ההיסטוריה והאמנות המקומית.

"ארמון האומה" מציע סוג של מסע לעבר העשיר של האמירויות השונות והשליטים שלהן. יש בארמון תערוכות מוצגים אמירתיים מגוונים וספריה אקדמית גדולה.

הארמון הנשיאותי פתוח לקהל הרחב. בנייתו הושלמה בשנת 2017. מאז ובמקביל להיותו בניין ממשלתי ביום יום, הוא משמש גם כמרכז להבנת תרבות האיחוד וההיסטוריה שלו.

בשנים האחרונות הוכרז הארמון הן כאתר תרבות מרכזי ומוביל במזרח התיכון והן כאחד מ-20 אתרי האמנות והתרבות המובילים בעולם.


#מה תראו כאן?
ארמון קאסר אל ווטן (Qasr Al Watan) הוא חלק ממתחם הארמון הנשיאותי שכאן. תוכלו לבקר בחדרים היפים שבו, לרבות הספרייה, אזור המשתה הנשיאותי ועוד.

עוד תוכלו לראות כאן חפצי אמנות וכתבי יד נדירים, לצפות בתערוכות אינטרקטיביות של מרכיבים מהתרבות המקומית, לצייר ולכתוב בקליגרפיה ייחודית על מסכי מחשב אינטראקטיביים, ללמוד על תרומת גאוני ערב לתרבות העולמית בתחומי המדע, האמנות, היצירה, הספרות ומדעי הרוח.


#אדריכלות
ארמון קסר אל ווטאן באבו דאבי מעוצב בנאמנות לאומנויות ולמורשת הערביות. בביקור בו תוכלו להתרשם מהעיצוב המדהים ומהפאר של המקום.

יש כאן את אחת הדוגמאות הטובות ביותר באמירויות לארכיטקטורה איסלאמית במיטבה.

שימו לב לכיפה המרכזית של הארמון. היא נחשבת לאחת הכיפות הגדולות ביותר בעולם ובכל מקרה הגדולה במדינה. הארמון מעוטר באומנות מורכבת עם תשומת לב לפרטים הקטנים ביותר.


#האולם הגדול
נתחיל באולם הענקי והמרשים, שבו פרטים אדריכליים יפהפיים המשקפים את המורשת האסלאמית של איחוד האמירויות. העיצוב המורכב שואב השראה מהגיאומטריה של חולות המדבר.

אווירה של פאר יוצרת התאורה היפה, המבוססת על נברשות ענקיות, המורכבות מלמעלה מ-300 אלף חלקי בדולח.

#חדר המתנות
כאן תראו את הפריטים המובחרים מבין המוצגים, עם שלל מתנות רשמיות שהעניקו מנהיגי עולם בביקוריהם כאן.

#בית הידע
ב"בית הידע" (House of Knowledge), באגפו המזרחי של הארמון, תוכלו לראות יצירות אמנות מעניינות.

#ספריית קאסר אל וואטן
ספרייה מדהימה המציגה מגוון עצום של אלפי ספרים ופרסומים אותנטיים על התרבות, ההיסטוריה, הארכיאולוגיה והחוקה של האזור.

תמצאו כאן שלל כתבי יד נדירים, מסמכים חשובים וחפצים יפים. אלה מספרים את סיפורו של העם האמירתי. בין השאר תוכלו לזהות כאן גם ספר תהילים לצד הקוראן של בירמינגהם.

#תערוכת "רוח שיתוף הפעולה"
התערוכה האינטראקטיבית Spirit of" Collaboration" מציגה את הפיכת איחוד האמירויות ממדינת מדבר קטנה למובילה עולמית בחדשנות ופיתוח.

כאן תוכלו ללמוד על חזון המייסדים של איחוד האמירויות וכיצד פעלו ליסוד מדינה שמעריכה שיתוף פעולה, גיוון והכלה.

#מופע "ארמון בתנועה"
המופע האורקולי המרהיב של "ארמון בתנועה" (Palace In Motion) הוא אחת האטרקציות המרשימות בארמון. הוא מספר את תולדותיו של איחוד האמירויות במחזה מרתק המועלה אחת לחצי שעה לאחר השקיעה, בחזית הארמון המרכזי. חוץ מלחזור אחורה בזמן לוקח המופע את המבקרים גם להווה ואל העתיד של האזור.

#גני הארמון
צאו אל הנוף השופע שמסביב לארמון. בנווה המדבר היפה שבלב העיר תוכלו לטייל מתחת לקשתות השלוות והאלגנטיות של הארמון, לפגוש מזרקה יפהפייה ולצפות בו מזווית מיוחדת במינה, במדשאה המלכותית.


#טיפים
שעת הכניסה האחרונה למופע של "ארמון בתנועה" (Palace In Motion), היא 30 דקות לפני תחילת כל מופע. בדקו מראש את זמני המופע באתר הארמון.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/QC7rVdpav74


ביקור במקום:

https://youtu.be/A0AbPNNpXis


פינות בארמון:

https://youtu.be/ojqFdYc-wQQ
ארמון וימאנמק
ארמון וִימַאנמֶק סגור לצמיתות
#על הארמון העשוי כולו מעץ טיק

ארמון וִימַאנמֶק (Vimanmek Mansion) נחשב למבנה הגדול ביותר בעולם שבנוי כולו מעץ טיק זהב. הוא נמצא מאחורי בית המחוקקים הלאומי ויש בו 81 חדרים, אולמות וחדרי שינה. תוכלו לראות ולבקר בהם, בסיור מודרך.

יש בו כיום מוזיאון שבו זוכרים את המלך ראמה המנוח ומציגים רבים מחפציו. תוכלו להתרשם בו מכלי הזכוכית, הריהוט העתיק, פסנתרי כנף, התפריט הראשון בתאילנד והחרסינות שנותרו משנותיו של המלך, לצד תצלומים עתיקים מימיו והמון פריטים יפים ואותנטיים מימים עברו.

במבנים שליד הארמון הזהוב ממוקמים מוזאונים עם חפצי אמנות שונים וכל המתחם עטוף בגן יפה, נעים ומטופח שבו ספסלים רבים ופינות ישיבה.

אבל ללא ספק המוזיאון המרשים ביותר, מבין המוזיאונים שבמתחם הארמון, הוא האביסק דוּסִיט הול (Abhisek Dusit Hall). במיוחד מעניין לראות בו את אוסף יצירות מלאכת היד מרחבי תאילנד, שמוצג בו. שימו לב לאופי התאילנדי של העיצוב בו, יחד עם השפעות ערביות, ספרדיות וויקטוריאניות.


#טיפים
בכל יום בשעות 10:30 ו-14:00 תוכלו לצפות ליד הארמון, בגן הארמון דוסיט, בריקוד תאילנדי מסורתי.

המוזיאון והארמון פתוחים מדי יום בשעות 08:30-16:30 (בימים ג'-ש' נסגר המוזיאון בשעה מוקדם יותר).

כמו לכל ארמונות הכתר, יש להגיע לבושים בצניעות.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/GHXqA0TpQS0
ארמון ורסאי
ארמון ורסאי
#היסטוריה בארמון

בעיר ורסאי הממוקמת 25 קילומטר דרומית-מערבית לפריז, ממוקמים ארמון ורסאי וגני ורסאי, שרידים מרהיבים של תקופת המלוכה. אם עולה בכם התהייה, למה ירצו מלכי פאריז להתרחק מההמון הפריזאי, אז האמת היא שהעברת המשכן המלכותי הרשמי מארמון הלובר בפריז לאזור ורסאי היה מהלך פוליטי מחושב של לואי ה-14. האצולה הצרפתית כולה שכנה בפריז, והארמון בוורסאי הכריח את האצילים שרצו להתקרב למלך ולשלטון, להגיע עד אליו, לוורסאי. לעזוב את עסקיהם וביתם ולהתגורר בבית המלך. המלך לואי בעצם רצה להעביר את מוקד הכוח מפריז אל ורסאי.

לואי ה-14 החליט שהוא רוצה להתרחק מעט מפריז העמוסה והצפופה ולמצוא לעצמו מקום משכן מחוץ לעיר. כמה שנים קודם, בשנת 1624 נבנתה לאביו, לואי ה-13, בקתת ציד באדמות שהיו שייכות לו בוורסאי. לואי ה-14 קפץ על המציאה והחליט למנות ארכיטקט שיהפוך את בקתת הציד לארמון מפואר. הארכיטקט הנבחר היה לואי לה וו, שניהל את הרחבת הטירה במשך שבע שנים באמצעות עבודה של אלפי פועלים שעמלו על בניית הארמון והגנים. ב-1682 עבר המלך לואי ה-14 להתגורר בטירה, מספר שנים לפני שבנייתה הושלמה לחלוטין.

אך הוא לא הסתפק במעבר שלו עצמו, אלא אף הזמין את בני האצולה ופקידי החצר להתלוות אליו בנדידתו לוורסאי וחילק להם מגרשים מסביב בחינם. בפני כל אציל ופקיד הוצבו 2 תנאים: 1. היה עליו לשלם למלך מס שנתי, 2. אסור היה לו להשאיר את המגרש ריק, אלא הוא היה חייב לבנות עליו בית לפי תכניות שהוכנו על ידי ארכיטקט החצר של המלך. תכניות הבניה יצרו עיר מתוכננת בצורה מופלאה - בנויה בצורה סימטרית והרמונית. כמובן שלגגות הבתים החדשים אסור היה להתנשא מעבר לגובה המרכזי של הארמון...


#נטישת ארמון ורסאי
בזמן המהפכה הצרפתית, המון זועם שהגיע מפריז התנפל על ארמון ורסאי והכריח את משפחת המלוכה לעזוב אותו ולחזור לפריז. כך החלה הנטישה ההמונית של העיר. הארמון המפואר, שרבים מרהיטיו וקישוטיו נהרסו או נגנבו, נזנח ועמד שומם. בשנת 1837, הציל המלך לואי פיליפ את הארמון מחורבן, כאשר הפך אותו למוזיאון לאומי המוקדש "לתהילה של צרפת".


#מה מיוחד בארמון ורסאי?
ארמון ורסאי היה ארמונו המפואר של המלך הצרפתי לואי ה-14. כנראה שהיו לו צרכים די גדולים, כי בארמון הזה, שאורכו קילומטר, ישנם 700 חדרים!

הארמון הפגין לכל אירופה את עוצמתו של המלך והיה כה מפואר שהפך מושא לחיקוי בקרב כל בתי המלוכה האירופיים. זה לא הפריע לכל מלך בשושלת הצרפתית להוסיף עוד חלק לארמון, כולל כפר שלם שנבנה בשביל המלכה מארי אנטואנט, כדי שתהנה משקט כפרי בארמון.

שגרת החיים האופיינית בארמון ורסאי כללה טקסים, החלפת תלבושות וסעודות. אצילי המלך היו מגיעים לארמון לתקופה ארוכה ורוב זמנם הוקדש לשעשועים, מסיבות, נשפים, קונצרטים והוללות מינית. סימנים לאורח חיים ראוותני זה ניתן לראות בארמון המפואר והמקושט שממחיש את הגישה הבזבזנית של המלכים הצרפתיים במאות ה-17 וה-18. הארמון הוא הסמל המובהק ביותר לפער שבין הפאר והשפע של המלוכה אל מול השפל והעוני שאליו הגיעו בני המעמד הנמוך. העובדה שהארמון המפואר הזה נמצא מחוץ לפריז מסמלת היטב את הנתק שאחז במלוכה באותה תקופה ושהביא בסופו של דבר למהפכה הצרפתית.

המתחם כולל את הארמון המרכזי, ארמונות הטריאנון, אחוזת מארי אנטואנט וגנים מרהיבים ביופיים. בגנים מרפסות מסוגננות, ערוגות גזומות בסגנון צרפתי קלאסי, פסלים, מזרקות ותעלת מים גדולה שבה משייטות גונדולות וסירות.

בארמון ורסאי התרחשו אירועים היסטוריים חשובים כמו חתימת הסכם השלום בתום מלחמת העולם הראשונה, הסכם שגם נקרא על שמו "הסכם ורסאי". בתור נקמה, התעקש היטלר לשוב לארמון, במהלך מלחמת העולם השנייה, ולחתום בו על הסכם הכניעה של צרפת לגרמניה הנאצית.


#גני ורסאי
בארמון ורסאי, ארמונו המפואר של המלך הצרפתי לואי ה-14, רצה המלך גנים יפים במיוחד. למשימה גויס אדריכל הנוף החשוב של צרפת בימים ההם, אנדרה לה נוטרה. אלפי פועלים, גננים ובנאים עבדו כדי להקים את הגן יוצא הדופן. לעבודות אלה הובאו כמויות עצומות של אדמה וצמחים מכל רחבי אירופה. כך עוצבו גני ורסאי במאה ה-17 והיו לגנים היפים באירופה.

הגנים שהוקמו מערבית לארמון, משתרעים על כ-8,000 דונמים. יש בהם צירוף מדהים של עיצובי פרחים מרהיבי עין, מדשאות גזומות בצורות ובפיסולים מעניינים, תעלות מים, עצים נישאים, בריכות שלוות עם דגי נוי, מזרקות מים קסומות, מאות פסלי אומנות ועוד.

בגני ורסאי נטועים כ-200,000 עצים, ומידי שנה שותלים שם כ-210,000 פרחים. בכניסה לגנים תוכלו לשכור רכב גולף או לקנות כרטיסים לרכבת קטנה שנוסעת ברחביהם. כדי לראות את כל הגנים ואת הארמונות המרוחקים יותר (הטריאנון הגדול, הקטן ובית הכפר של מארי אנטואנט) יש ללכת דרך לא קצרה, לכן יש גם פתרונות תחבורה למי שחפץ בכך. לאלו שמחליטים ללכת ברגל ברחבי הגנים, יש מדי פעם תחנות קפה וגלידות.

מטבע הדברים, במהלך החורף הגנים פחות פורחים - הרבה מהפסלים נעטפים מפני הגשם, כמעט ואין פרחים והמקום כולו נכנס לאווירת שיפוצים ותחזוקה שנתית. עדיין ניתן ליהנות מהארמונות ומהאווירה החורפית המיוחדת, אך כמובן שהחוויה לא מושלמת.

כיום גני ורסאי הם מהגנים המפורסמים בעולם. הם גם מאתרי התיירות הפופולאריים בצרפת ונחשבים אתר חובה למיליוני תיירים המגיעים לצרפת ומבקרים גם בהם בכל שנה.


#ארמון ורסאי לתיירים
ארמון ורסאי הוא מן המפוארים והיפים ביותר והביקור בו הוא חוויה יחידה במינה. הוא מורכב מארבעה חלקים עיקריים: הבניין הראשי, שהוא מבנה קלאסי עם אגפים מהודרים רבים, שני ארמונות נפרדים נוספים והחלק הרביעי, שמכיל גנים רחבי ידיים שתוכננו בידי ארכיטקט גנים מיוחד - מרהיבים ביופיים, עם מזרקות מים, בריכות נוי, כרי דשא, עצים, פרחים והכל ירוק ומרהיב.

בחודשי הקיץ יש תורים ענקיים בכניסה לארמון, אך ממילא אחרי ביקור בכמה חדרים, ישנו עומס בתפיסת היקף העושר המוצג. נסו לא לפספס את "אולם המראות" המדהים, שם נחתם בשנת 1919 חוזה ורסאי המפורסם ואת חדרי השינה הנפרדים של המלך והמלכה.

בכניסה לארמון קחו לכם מפה, מכיוון המתחם עצום וכולל מגוון של מבנים.


#סיפורי ורסאי

אם תיקחו סיור מודרך בארמון, תזכו לשמוע מהמדריכים סיפורים מעניינים. אחד מהם הוא הסיפור על טקס היקיצה של המלך. מדי בוקר היו מוזמנים אישי החצר הנכבדים לחזות במלך כשהוא פוקח את עיניו לקראת היום החדש. החדר היה מתמלא באנשים, לפעמים עד 100 איש וכולם היו עומדים וממתינים לפתיחת עיניו. אם המלך לא התעורר בעצמו, היה אחד ממשרתיו מעיר אותו כשכל האנשים מסביב צופים בפיהוקיו, התמתחויותיו, בטקס הרחצה וההלבשה שלו. זה היה טקס יוקרתי שלהיות מוזמן אליו נחשב לפריבילגיה עצומה למוזמנים.


#חוזה ורסאי
לפעמים כשאתה רוצה שלום, אתה עלול לקבל מלחמה. את הלקח ההיסטורי הזה למד העולם כשפרצה מלחמת העולם השנייה. המלחמה הזו, שעתידה להיות המלחמה הגדולה והקטלנית בתולדות האנושות, פרצה לא מעט בגלל חוזה ורסאי, הסכם השלום העיקרי שנחתם בתום מלחמת העולם הראשונה, הסכם השלום שלא הביא שלום.

חוזה ורסאי, שנחתם ממש בארמון בו אתם עומדים עכשיו, בחדר המראות המרשים, היה הסכם שעליו חתמו לאחר מלחמת העולם הראשונה ממשלות הצדדים שלחמו בה. לא במקרה נבחר האולם הזה, כיוון שזה היה האולם שבו התקיים בשנת 1871 טקס ההכתרה של קיסר גרמניה המאוחדת.

חוזה ורסאי הטיל את האשמה של "המלחמה הגדולה", מלחמת העולם הראשונה, על גרמניה ובעלות בריתה. בהסכם נקבע שהן האחראיות ל"אבדות וההפסדים כולם, שנגרמו לבעלות הברית ולידידותיהן, בעקבות המלחמה שנכפתה עליהן בהתקפת גרמניה ובעלות הברית שלה".

בין סעיפי ההסכם היו תשלום פיצויי עתק ליריבותיה של גרמניה במלחמה, העברת מפעלים ושטחים רבים מגרמניה למדינות המנצחות במלחמה, הגבלת עוצמת הצבא הגרמני, פירוק ביצורים ואיסור על בניית אחרים, השמדת כלי נשק וצוללות ועוד.

חוזה ורסאי וסעיפיו הקשים כלפי גרמניה נחשבים לגורמים משמעותיים ביותר בעליית הנאצים לשלטון בה ובהמשך גם לפריצת מלחמת העולם השנייה. בין הסיבות היה התוהו ובוהו שנגרם בגרמניה בשל ההתמוטטות הכלכלית הגרמנית שגרמו תשלומי הפיצויים הכבדים שגרמניה נדרשה לשלם. גם טקטיקות הלחימה המשופרות שפותחו בצבא הגרמני בגלל ההגבלות שהוטלו עליו בהסכם ושחרור של רבים מהקצינים הגרועים לטובת הקצינים הטובים ביותר שנשארו בו. אבל בראש ובראשונה השפיעה תחושת ההשפלה של הגרמנים, שמצאו במפלגה הנאצית את מי שיחזירו להם את הכבוד שאבדו בורסאי.


#טיפים
אם אתם בעניין של הגנים, בימים חמים לא מומלץ להגיע. אין הרבה צל והתורים לסיור בקרוניות המוצלות ארוכים מאד.


מבט מקרוב:

https://www.youtube.com/watch?v=ETmC3jkDAwY&t=25s


הדרכה:

https://youtu.be/X235vpOToVU


מהאוויר:

https://youtu.be/wi3NlaiwjP4
ארמון הולירוד
ארמון הולירוד
#על מעונה הרשמי של המלכה בביקוריה בסקוטלנד

למי שמגיעים לאדינבורו עם ילדים כדאי שלא להחמיץ הזדמנות פז להראות להם ארמון אמיתי מבפנים, מקום בו יחוו הצעירים את חיי המלכים, הנסיכות והאצולה הסקוטית.

ארמון הולירוד (Palace of Holyrood) היה משכנם של מלכי סקוטלנד, בתקופה בה מאסו בארמון הטירה סחוף הרוחות והצונן שעל ראש הצוק.

אחת האגדות על מקור שמו של ארמון הולירוד היא שהולי רוד (Holy Rood), הצלב הקדוש האמיתי והמקורי, הופיע כאן בעבר. לפי האגדה, הופיע יום אחד "הצלב האמיתי", זה שעליו נצלב ישו בירושלים, בין קרניו של אייל ענק. ככל הנראה זו הייתה בשורה והוכחה נוצרית עתיקה, שהועברה בחסות הכנסייה לסקוטים הקדומים, אז עובדי אלילים, שמיהרו והצטרפו בזכותה לנצרות.


#תולדות הארמון
ארמון הולירוד נבנה במאה ה-16 על שרידי מנזר מהמאה ה-11, שממנו לא שרד זכר. על פי אגדה מקומית מימי הביניים, את המנזר הראשון הקים בשנת 1128 דוד הראשון מסקוטלנד, לאחר שהתגלתה בפניו התגלות דתית, של איל גדול עם הצלב של ישו בין קרניו.

היה זה ג'יימס הרביעי, שבנה בשנת 1503 את הארמון המלכותי הראשון כאן. בגנים המקיפים אותו השתמשו מאז לציד, תחרויות, ירידים וחץ וקשת.

באותה מאה, המאה ה-16, נישאה וחיה בארמון מרי מלכת הסקוטים האומללה וכאן היא איבדה בהמשך את שלטונה.

מאז המאה ה-16 הלך ונבנה בשלבים מה שהיה ארמון מלכי סקוטלנד. עד היום הוא מהווה את המעון הרשמי של מלכי בריטניה והממלכה המאוחדת, בעת שהותם בסקוטלנד.

במהלך המרד היעקוביני של שנת 1745, לאחר שלא הצליח לכבוש את מצודת אדינבורו, התגורר בארמון במשך מספר שבועות צ'ארלס אדוארד סטיוארט, מי שכונה אז "צ'ארלי היפה", או "הנסיך היפה צ'ארלי" (Bonnie Prince Charlie).

מארמון הולירוד האוס שולטים כיום מלכי אנגליה על העם הסקוטי, גם אם באופן סמלי. בכל שנה עוזבת מלכת בריטניה לזמן מה את לונדון ומגיעה לכאן לאדינבורו, לביקור אצל נתיניה הסקוטים. בתקופות אלה משמש ארמון הולירודהאוס כמשכן המלכה הממשי והיא מתגוררת בו, ביחד עם כל הפמלייה המלכותית שבאה איתה מלונדון.


#מה תראו כאן?
בכניסה לארמון תוכלו לראות מעל מאה ציורי דיוקן של מלכי סקוטלנד לדורותיהם. בין הדיירים הקודמים של הארמון יש כמה דמויות מפורסמות בסקוטלנד ובריטניה, ביניהם "צ'ארלי היפה", ששמו צ'ארלס סטיוארט, והידוענית האומללה בתולדות הכתר, מרי מלכת הסקוטים.

בניגוד לטירת אדינבורו, שמרבית חדריה סגורים, כאן רבים החדרים שפתוחים למבקרים.

במהלך הסיור תעברו בחדרים מלכותיים. יש כאן מגוון של ריהוט עתיק, ציורים, יצירות אמנות ופריטים עתיקים, שנאספו על ידי המלכים במשך דורות.

גולת הכותרת של הסיור בארמון והשיטוט המסקרן כאן הוא בחדריה של מרי המלכה הסקוטית.

במיוחד יעניין אתכם חדר השינה של מרי (Mary's Bed Chamber), בו בילתה המלכה האומללה בשנים 1561-1567. כאן בעלה השני, הלורד דרגלי הקנאי, כלא אותה, בשעה שתומכיו רצחו מעבר לקיר את המזכיר שלה ומי שהלורד חשד בו כמאהב שלה, דיוויד ריציו.

אגב, שלט על הקיר בחדר הסמוך לחדרה של מרי, מציין ומסמן בדיוק את מקום הרצח המלכותי.

תרגיל בילוש? - חפשו בחדר השינה של המלכה מרי דלת המובילה לגרם מדרגות קטן וסודי, שבימיהם של מרי ודרגלי חיבר בין חדרי השינה שלהם.

מחוץ לארמון תוכלו לראות את שרידיו של מנזר ענק מעוטר בגילופי אבן. זהו מנזר הולירוד, שנבנה במאה ה-12. גג המבנה התמוטט במאה ה-18, אבל קירותיו המרשימים שווים ביקור וכמובן גם צילום.


#טיפים
הכרטיס הסטנדרטי כולל כניסה לארמון, לגנים ולמנזר, אך איננו כולל כניסה לגלריית המלכה ולתצוגה שבה. הם בתשלום נפרד.

הארמון פתוח כל השנה בימי ב' עד שבת וסגור ביום א'.

אחרי הביקור בארמון תוכלו להנות מכוס תה אנגלי כמעט מלכותי, בבית הקפה של הארמון.

בסיום שווה לצאת לטיול בטבע, עם הרים, ואגמים והמון ירק. היכנסו לתגית "ארתור סיט" ונווטו אליו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/6A96qudqTtw


רבים אומרים שהאטרקציה האמיתית היא כנסיית הולירוד ההרוסה, שנתנה השראה להמון אמנים במהלך הדורות:

https://youtu.be/CIQ-6Ylao6o


ביקור במקום:

https://youtu.be/6UfqFj9YM-A


הדרכה:

https://youtu.be/babjmIXgyhU

ארמונות

ארמון באהיה
ארמון אל באהיה
#על הארמון שבנה לעצמו העבד שעלה לגדולה

ארמון בָּאהׇיַה (Palais de la Bahia), או ארמון אל-בָּאהׇיַה, הוא ארמון גדול ומרשים ביופיו, אחד המבנים השמורים במרקש ואחד המתוירים במרוקו.

הארמון, שנבנה במאה ה-19, הוא ארמון מעוצב בסגנון אנדלוסי שיש לו רק בעיה אחת - מלך אמיתי לא בנה אותו.

להיפך, זהו ארמון שבנה לעצמו עבד לשעבר...

אחמד בן מוסא היה עבד שהצליח לעלות במדרגות השלטון והגיע לווזיר, משרה בכירה שמקבילה לשר בכיר ואז לווזיר הראשי של הסולטן דאז מולאי אלחסן.

בתור הווזיר הגדול והשליט בפועל של מרקש בסוף המאה ה-19, הטיל אחמד בן מוסא מיסים כבדים על תושבי מרקש. את הארמון המרהיב הוא בנה במשך 10 שנים וקרא לו בָּאהׇיַה, בעברית "המבריקה", על שם אשתו האהובה.

בן מוסא חלם על בניית הארמון הגדול ביותר במרוקו, אך הוא לא צלח בכך. אמנם הארמון הענקי משתרע על 30 דונם ויש בו 160 חדרים וחצרות פנימיות.

בארמון, אגב, הוא התגורר לא רק עם אשתו המועדפת, אלא גם עם נשותיו ופילגשיו האחרות. לכל אחת מהן היה אגף משלה, בו התגוררו היא וילדיה.

כיום הארמון המשמש את הממשלה הוא אחד המבנים השמורים במרקש. רק שליש ממנו פתוח לציבור, ביחד עם גני הארמון המרהיבים. בחורף הוא משמש את מלך מרוקו ומשפחתו.


#הסיפור המופלא על העבד שהפך לשליט
את ארמון הבהייה בנה בשלהי המאה ה-19 הווזיר הגדול אחמד בן מוסא. האיש, שכונה "בא אחמד", נודע כמי שהחל כעבד שחור בארמון, אך פיתח לעצמו קריירה מטורפת והגיע עד למצב בו שלט למעשה בממלכה כולה.

מי שכונה "בא אחמד" היה איש ערמומי ואכזר. הוא היה עוזרו ויועצו של המלך מולאי חסן. כשהמלך מת, הוא הצליח לשמור בסוד את דבר מותו, עד שהוכתר יורש העצר, הנסיך עבד אל עזיז. אותו נסיך היה רק בן 12 וכמובן שמי שהחל כעבד והיה יועצו הבכיר של אביו מונה מיידית להמשיך כיועץ והעוזר המקורב ביותר למלך הצעיר.

אבל העניין הוא שילד בן 12 לא מנהל ממלכה. כך שלמעשה, די מהר מסתבר שמי ששולט בממלכה כולה הוא האיש החזק, שהיה פעם עבד - ניחשתם נכון, "בא אחמד".

כך הולך "היועץ של המלך" ומתעשר. בשלב מסוים מחליט העבד לשעבר וכאמור השליט בפועל, לבנות את הארמון המפואר. הוא בונה אותו במשך שנים רבות. אחרי הכל, יש לו צרות בבית, או ליתר דיוק 4 נשים ומעל 20 פילגשים. אולי צרות טובות, אבל כאלה שצריכות מקום לגור בו.

את ארמון לה באהיה הוא קרא על שם בהייה, האשה האהובה וככל הידוע גם היפה בעיניו מכולן. היא גם זו שהעניקה לו את בנו בכורו.

האיש, שמספרים כי נהג לתנות אהבים אל מול נגנים עיוורים המנעימים לו את מעשה האהבה, היה איש חולם. הוא חלם לבנות את הארמון הגדול ביותר במרוקו, מה שלא לגמרי עלה בידיו, אבל הוא כן בנה את אחד הארמונות היפים בצפון אפריקה.


#מה תראו כאן?
הקסם כאן הוא בעיצוב הארמון שמערב סגנונות איסלמיים, מרוקאים ואנדלוסיים.

הארמון, שנבנה בהשפעת מבנים מפורסמים במחוז אנדלוסיה בדרום ספרד, בנוי בסגנון הדקדנטי הנוצץ, בשלב היסטורי של מרוקו בו היא עשתה ניסיון לא מוצלח מדי, לחקות את המערב.

יש בארמון כ-150 חדרים ובהם דלתות עץ בגילוף מעוטר בפיתוחים מרוקאיים, תקרות מגולפות מעץ ארז, פסיפסים יפים, אריחים מעוטרים ושיש איטלקי.

בחדרים לא מעט עבודות אמנות יפות, חלונות ויטראז' ססגוניים ועל הקירות עיטורים מרהיבים וקליגרפיה איסלאמית מיומנת של מילות קודש.

במרכז הארמון חצר מרכזית מרהיבה ומטופחת עם גנים, מזרקות שיש, עצי פרי וערוגות פרחים נאות ומוקפדות.


#טיפים
הכניסה חינם בכל יום בין 9:00 ל-16:45.

בארמון המרהיב תמצאו עשרות פינות ולוקיישנים לצילומי אינסטגרם מרהיבים ולסלפים מעוררי קנאה.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/gRAuTGnmn4o


ביקור במקום:

https://youtu.be/H9kEGKE_fd4


פרסומת:

https://youtu.be/B-wR3MvxIoo


חלקי הארמון:

https://youtu.be/1UkgLjx4DJg
ארמון אל באדי
ארמון אל באדי
#על חורבות ארמון הפאר העתיק במרקש

ארמון אל באדי (Palais El Badii) היה בעבר אחד הארמונות המרשימים בעולם.

הארמון, שנמצא בין הקסבה לאזור המֶלַאח, לא הרחק מהקברים הסעדיים, שובה את הלב בפשטותו. מנגד הוא מותיר רושם רב. גם אם אינו מתקרב למראהו המקורי ולמרות הריסותיו, הוא עדיין מציג היטב את העבר הסעדי המפואר של התקופה בה שלה השושלת הסעדית באזור.

את הארמון הקים במאה ה-16 הסולטן מהשושלת הסעדית, אחמד אל מנסור. הוא הקפיד בו על ריהוט יקר, בנייה ועיטורים של אמנים מומחים, ביחד עם חומרי בנייה יוקרתיים, דוגמת שיש איטלקי ועץ שיובא מהודו. באותה תקופה ניתן היה לראות כאן את הפזרנות שבה נהגו הסולטנים הסעדיים בזמן שלטונם.

לבניית הארמון שימשו הכספים ששילמו הפורטוגזים בתור כופר למרוקו, בעקבות מלחמת שלושת המלכים שהתנהלה באותה תקופה.

בהמשך השנים השקיעו הסעדים בארמון וטיפחו אותו. במשך דורות הם המשיכו לטפח את הארמון המפואר.

אך כיום המצב שונה. מהארמון הזה, שנבנה במאה ה-16, נותרו היום בעיקר חורבות. אם פעם היה הארמון העתיק הזה ארמון מפואר במיוחד, הביאה נפילת השושלת הסעדית לביזה שלו, כמו של העיר כולה.

זו לא ביזת מלחמה שהחריבה ורוקנה את ארמון אל באדי. הסיבה העיקרית להרס וההזנחה שלו היא הגחמה של סולטן אחר, שלא נמנה על השושלת הסעדית. כדי לעטר את ארמונו שלו, שנבנה בבירתו החדשה מקנס, העביר אליו הסולטן החדש את כל הריהוט והתכולה המפוארת מ-350 החדרים המפוארים של ארמון אל באדי.

מאז נותר ארמון אל באדי ריק לחלוטין. עם השנים הוא הוזנח, עד לשלב שבו הוא נותר הרוס כמעט לחלוטין.

גם אם קל היום להתרשם מהעוצמה והפאר שהיו נחלתו בעבר, מה שנותר מהארמון הענקי של אותם ימים הם עצי התפוז שננטעו בו, המחילות התת-קרקעיות והפרוזדורים הגדולים שנותרו ממנו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/8aFpbA57tH0


בתמונות:

https://youtu.be/yl5jpVH7ltw


ביקור במקום:

https://youtu.be/l5o9oaPixVo


הדרכה:

https://youtu.be/10SjOo3AfHQ
ארמון שירוואנשה
ארמון שירוואנשה
#על הארמון היפהפה והאוריינטלי של שושלת שירוואנשה

ארמון שירוואנשה (Shirvanshah Palace) הוא ארמון מרכזי יפהפה ומרובה מבנים, בו משולבים קשתות ועיטורים אוריינטליים, לצד מבני מסגד, חמאם ומאוזוליאום עתיקים.

את הארמון אדיר הממדים בנו בימי הביניים בני שושלת שירוואן העתיקה, שושלת מלכותית ששלטה בצפון-מזרח אזרבייג'ן בעבר. הוא הוקם, כך מאמינים, על קברו של קדוש סופי, שהיה בחסות השושלת. הארמון שרד במשך כמעט 800 שנה. אך את בני שושלת שירוואנשה הוא שירת רק במשך מאה אחת, לפני שנכבש על ידי שושלת פרסית שפלשה אז לעיר.

ארמון שירוונשה, שיש הכותבים את שמו "ארמון שירואן שאה" (Shirwan Shah), הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית. כמו מגדל הבתולה העגול, גם הוא ממוקם בנקודה גבוהה ברובע העתיק בבאקו וגם הוא נחשב לסמל לאומי של אזרבייג'ן.

מרבית המבנים שתראו בארמון של ימינו נבנו במאה ה-15 ושוחזרו בקפדנות במהלך המאות האחרונות. לצידם ניתן לראות את את הקברים המפוארים של בני משפחת המלוכה ואת שרידיו של אולם הנשפים והמסגד שעמדו כאן בעבר.

המבנה המרשים ורחב הידיים הוא כיום מוזיאון המתעד את חייו כאן של השאה המקומי. בין תחביביו של השאה היו נשק וסוסים וניכר כאן עד כמה השקיע בשניהם.


#מה תראו כאן
בכניסה לארמון תוכלו לראות מצגת אורקולית שבוקעת מקרקעית באר. בהמשך תראו תקרה מגולפת, גבוהה ומרהיבה. עוד מוצגים כאן שלל פריטים מהארמון של אותם ימים, כמו תכשיטים, כלי קרמיקה, שטיחים ופריטי אמנות עתיקים.

אחדים מהחללים שבארמון מאחסנים את המוזיאון להיסטוריה של שושלת שירוואן.

הקומפלקס של ארמון שירוואנשה (Şirvanşahlar sarayı) מכיל כמה מבנים. ביניהם בולטים:

דיוואן האנה (Divan xanə) - הוא ביתן אבן מתומן הממוקם במרכז חצר מוקפת בקשתות ועיטורים אוריינטליים מרהיבים.

מאוזוליאום - קברי המלכים. לידו מסגד מהמאה ה-15, שממוקם בחצר התחתונה של המתחם.

עוד מסגד - נמצא בצידו הצפון-מזרחי של הארמון ובו שני אולמות תפילה - אחד לגברים ואחד לנשים.

חמאם - בעל 26 חדרים ונמצא בצד הדרומי של הארמון. חלקו בנוי מתחת לאדמה במטרה לשמור על הטמפרטורה.


#טיפים
הסיור בארמון מעניין. השתדלו שלא להחמיץ אותו.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/x5bp7Lozq4g


ביקור במקום:

https://youtu.be/hOWdqluLREw
ארמון בלוודר
ארמון בלוודר
#על הארמון המפואר של וינה

במתחם שני ארמונות בארוקיים כאשר האחד שימש במאה ה-18 כבית מגורים והשני כאולם נשפים. הארמון היה שייך לנסיך אויגן מבית סאבויה, איש צבא צרפתי, שוחר ספרות ואמנות. זה כנראה ההסבר לכך שהחזיק באחד ממבני הבארוק המרשימים ביותר בווינה.

מבין דיירי הארמון במהלך ההיסטוריה, היה גם הארכידוכס פרנץ פרדיננד (Franz Ferdinand von Österreich), אותו נסיך שההתנקשות בחייו הובילה לפרוץ מלחמת העולם הראשונה. הוא חי כאן 20 שנה.

בין שני הארמונות, הניצבים זה מול זה, תוכלו לראות את גינת הפרחים, המזרקות והשבילים הירוקים שיובילו אתכם לעוד נקודות מעניינות במתחם. בפארק יותר מ-4,000 סוגי פרחים, שיחים ועצים.

הארמון העליון, שנמצא על הגבעה ונקרא "ארמון בלוודר העליון" (Upper Belvedere), מכיל היום גלריית אמנות מדהימה, המציגה יצירות של אמנים אוסטרים מהמאות ה-19 וה-20. תמצאו בו יצירות ריאליסטיות, אימפרסיוניסטיות, קלאסיות ועוד. בקומה השנייה של המוזיאון, ישנם אגפים בתחומים שונים: קלאסיציזם, רומנטיציזם ובידרמאייר. תוכלו לצפות כאן בעבודות המרשימות של מונה ורנואר, גוסטב קלימט (עם היצירה החשובה שלו "הנשיקה") ואגון שילה.

בתוך הארמון התחתון (Lower Belvedere) תמצאו את מוזיאון הבארוק ובו אוסף מתקופת ימי הביניים. כאן תוכלו להיכנס לסיורים מודרכים בכל אחד מהארמונות וללמוד על ההיסטוריה של וינה, על התרבות והאמנות העשירה. שימו לב לעושר ולפאר שיש בהם.

בין הארמון לבין כנסיית קרל ושוק נאש תראו את המזרקה שהפכה כבר לאחד מהסמלים של המקום הזה. היא ניצבת בדיוק במקום שבו הושלם צינור המים הראשון בעיר, בשנת 1873. יש בה גם תאורה מושקעת שהופכת את הצפייה בה לחווייתית במיוחד. בסמוך למזרקה תראו את אנדרטת הצבא האדום שמתייחסת לאירוע שחרור העיר מהשלטון הנאצי. על גבי האנדרטה תראו שמות של חיילים שנספו וציטוטים מדבריו של סטלין. בראש האנדרטה פסל של חייל המחזיק בידו דגל, מגן ותת מקלע.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/H3ZQOjvuReM


הגנים:

https://youtu.be/Svm5SQHFM_g


וסיבות שונות לבקר בבלוודר:

https://youtu.be/ZsNnzbOoEM0


בית המלך
בית המלך ומוזיאון העיר
#על ארמון העבודה של מלך בלגיה


מול בניין העירייה בכיכר המרכזית נמצא גם בית המלך (La Maison du Roi) של בלגיה. הארמון המסוגנן הזה, שנבנה בשנת 1875 בסגנון גותי, מכיל את המגדל המרכזי ואת ארבעת המגדלים הקטנים בפינותיו. הוא נמצא בצד המזרחי של הכיכר, ממש מול בית העירייה, הידוע בתור "הוטל דה וויל" של בריסל.

אבל אל תבנו על לראות את המלך מנופף לשלום מהמרפסת של חדר השינה שלו. המלך הבלגי ומשפחתו מתגוררים בארמון אחר, גדול פי שלושה, שנמצא בלאקן, (Laeken), פרבר עשיר בצפון-מערב העיר.

למעשה, ה"גראן פלאס" שהוא ארמון המלך בכיכר העיר, נקרא "בית המלך", אך מעולם לא התגורר בו מלך כלשהו. זהו לא הארמון העיקרי של המלך. הארמון שכאן משמש את המלך לצורכי עבודה. כאן הוא מארח אישים רמי מעלה שמבקרים בבלגיה.

כיום משמש ארמון המלך גם כמוזיאון לתולדות העיר בריסל (Brussels City Museum). במוזיאון העיר בריסל שבארמון מוצגות תערוכות שונות על ההיסטוריה של העיר. אבל המבוקשת והמעניינת שבתערוכות האלה היא לאו דווקא על ההיסטוריה של העיר, אלא זו שבה ניתן לראות מאות מהתלבושות ההיסטוריות שקיבל במהלך הדורות פסל "הילד המשתין", סמלה של העיר בריסל ומהמוכרים של בלגיה כולה.


#תולדות הארמון
בית המלך נמצא במרכז הצלע הצפון-מזרחית של הגראן פלאס. חזיתו פונה אל בית העירייה. במקום שבו הוא ניצב היום עמד כבר במאה ה-12 מבנה מעץ שמכרו בו אז לחם, מה שהקנה לו אז את השם "בית הלחם", בהולנדית broodhuis.

במאה ה-15 הוחלף מבנה העץ בבניין עשוי אבן. פעלו בו אז השירותים המנהליים של דוכס בראבנט. מכך קיבל הבניין את השם "בית הדוכס". בהמשך השנים, משהומלך קארל דוכס בראבנט על ספרד, קיבל הבניין את השם "בית המלך".

אותו קארל שיפץ את הבניין, שקיבל אז את הסגנון הגותי המאוחר, סגנון פופולרי באותן שנים. המראה הזה לא השתנה הרבה עד היום, אם כי נוספו לו עם השנים המגדלים והמרפסות.

הבניין שופץ פעמיים נוספות, פעם אחת בשנת 1873, על ידי העירייה. אז הוא זכה לעיצוב מחודש בסגנון ניאו גותי. גם ב-1985 הבניין שומר ושופץ ושנתיים לאחר מכן עבר אליו מוזיאון העיר בריסל.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Qm8hx4Uq8B4


הדרכה:

https://youtu.be/alyS6EkgAT0
ארמון המלך
#על הארמון המקצועי של המלך

אתם נמצאים בארמון המלך (Palais Royal) של בלגיה. זהו הארמון הגדול, החולש על מרכז העיר בריסל. זהו ארמון המלוכה הרשמי של בלגיה, מה שאומר שכאן נמצא ארמון העבודה של המלך. כאן ממוקמים המשרדים המלכותיים ובו מתחם העבודה של המלך. בשנת 1904 הרחיב המלך ליאופולד השני את הארמון עוד יותר.

זה גם הארמון שמשמש את הממלכה הבלגית לאירוח של אישים חשובים המבקרים בבלגיה.

הארמון הוקם בשנת 1820, על חורבות הארמון ההיסטורי שעמד באותו מקום בעבר ונחרב לחלוטין בשריפה שהתלקחה בו בשנת 1731.

יעניין אתכם ודאי לדעת שזהו לא מעון המגורים של המלך ושל בני משפחתו. המשפחה המלכותית מתגוררת בארמון המשפחה שבפרברי העיר, הארמון שבשכונת לאקן. בארמון ההוא שנקרא "טירת לאקן" מבלה המלך עם משפחתו את סופי השבוע.


#טיפים
אם תרצו לנוח אחרי הביקור כאן פנו לפארק בריסל שנמצא ממש ממול לארמון, בצד השני של הרחוב.

המוזיאון סגור בימי שני.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/JN9w9GhxC88


ביקור במקום:

https://youtu.be/d42tsbv599A


בלוגרים:

https://youtu.be/hUanrjt0khQ
ארמון לאקן
#על הארמון והמעון של משפחת המלוכה בבריסל

בניגוד לארמון המלך שבמרכז בריסל, המשמש את המלך לצורכי עבודה, ארמון לאקן, או טירת לאקן (Castle of Laeken) שכאן מהווים את מתחם הארמון הפרטי, המשמש למגורי המשפחה המלכותית.

הארמון נמצא 5 קילומטרים ממרכז העיר, בלאקן, (Laeken), פרבר עשיר בצפון-מערב בריסל.

ארמון לאקן יושב בתוך פארק ירוק ורחב, שנקרא "גני המלך" והוא יפה להפליא. זהו ארמון מאסיבי, גדול פי שלושה מארמון המלך שבגראן פלאס ומתגוררים בו רק משפחת המלוכה. לאורך מרבית השנה הוא סגור לציבור. בתקופת הפריחה האביבית, פותחים לאותו לציבור, למשך שבועיים וחצי בלבד.

איך יודעים אם המלך נמצא בארמון מגורי המלך בלאקן? - כמו בארמונות רבים בעולם, יודעים שהמלך נמצא בארמונו כשדגל בלגיה מתנוסס מעל הגג של הארמון.


#טיפים
בארמון ניתן לבקר רק שבועיים וחצי בשנה, בתקופת הפריחה האביבית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Nww3v8IKfZo


ביקור במקום:

https://youtu.be/NbzkuRj2bpQ


בלוגרים:

https://youtu.be/bIYmPUW8Ddo
פאלאסיו אימפריאל
#על ארמון המלך האחרון של ברזיל

עד 1889, כשברזיל הפכה לרפובליקה, היה ארמון פאלאסיו אימפריאל (Paço Imperial) שבכיכר 15 בנובמבר, מקום מושבו של המלך.

במהלך השנים ובטרם עבר הממשל של ברזיל אל העיר ברזיליה, הארמון הזה שימש כמקום מושבה של ממשלת ברזיל.

היום מציגים בו מגוון תערוכות זמניות וקבועות ויש בו ומסביבו מספר בתי קפה נחמדים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/HshpCJO_RRI


מבחוץ:

https://youtu.be/Wx-zEuX9CCE


מבפנים:

https://youtu.be/MKNvounsomA
שער גוונגוומון, גיונגבוקגונג
#על שער הארמון היפה בסיאול

שער גוונגוומון (Gwanghwamun) הוא השער הראשי והגדול של ארמון גיונגבוקגונג (Gyeongbokgung) בסיאול. חומה גבוהה מקיפה את מתחם ארמון גיונגבוקגונג כולו. בשער הראשי והמפואר שלו תוכלו לראות את השומרים לבושי המדים. כמה פעמים בכל יום הם עורכים כאן טקס חילופי משמר, טקס מרתק ותרבותי ששווה לצפות בו.

טקסי חילופי השומרים של הארמון מתנהלים ברחבת הכניסה של הארמון. אם פספסתם את הטקס, שווה להיכנס קודם לסיור בתוך הארמון ולהגיע בהמשך לטקס הבא. השומרים, או ליתר דיוק חיילי המשמר, לבושים בלבוש קוריאני מסורתי. הם מאפשרים להצטלם איתם ולחוות חוויה מיוחדת מהעבר של הממלכה הקוריאנית ותפארת שלטונה.


#טיפים
שעות טקס החלפת המשמרות הן בכל שעה עגולה, בין השעות 10:00 ל-15:00.


טקס חילופי המשמר בשער הארמון:

https://youtu.be/V7HOJHAHON4
ארמון דאוקסוגנג
#על הארמון המוקף גורדי שחקים

ארמון דאוקסוגנג (Deoksugung), שנמצא ממש בלב הדאון-טאון הסואן של סיאול, הוא אחד מחמשת הארמונות של סיאול, הארמון הקטן מביניהם.

הארמון הזה מהווה אי של שלווה ופינה שקטה בלב העיר הסואנת. מאחוריו תוכלו לראות את המגדלים המודרניים של סיאול, כשהם מציצים ומהווים ניגוד מרתק לאדריכלות שלו ולסגנון העבר שהוא מציע.

זהו הארמון היחיד שניתן לבקר בו בערב ולראות בו את המבנים המוארים באור נפלא. אבל רבים, עם זאת, מגיעים לכאן ביום, כדי לראות את טקס חילופי המשמר הססגוני שמתקיים בשער הארמון. הטקס המרהיב נותן הצצה קטנה לתרבות העבר של הממלכה ולימים שבהם הטקסים הללו היו חלק מתפארת השלטון.

הארמון, אחד מהארמונות הגדולים של סיאול, נבנה במהלך תקופת שושלת ג'וסון. הוא שימש לראשונה ככזה, מאז שנת 1593. פירוש שמו הוא "ארמון תוחלת החיים הממושכת (Deoksugung).

במתחם עצמו תוכלו לראות תצוגה מרשימה של אוצרות הארמון. הוא כולל אוסף מבנים מסורתיים בסגנון המשלב אדריכלות קוריאנית עם סגנון אדריכלי מערבי, ניאו-קלאסי.


#טיפים
טקס חילופי המשמר שבשער הראשי של הארמון מתקיים בשעות 11:00, 14:00 ו-15:30.

בארמון יש גם שלוחה של המוזיאון לאמנות מודרנית.


טקס חילופי המשמר:

https://youtu.be/RJereLmnvmY


בלוגרים:

https://youtu.be/2JKQagp8Bus


ביקור במקום:

https://youtu.be/gP8OtDULuJI


הדרכה:

https://youtu.be/3YVMVNS-mgs
ארמון מוגושואיה
#על הארמון שהפך לפונדק והיום למוזיאון

כ-10 ק"מ מצפון מערב לבוקרשט נמצא ארמון מוגושואיה (Palatul Mogoșoaia). הוא נבנה בין השנים 1698-1702 בסגנון רנסנס רומני על ידי נסיך ואלאכיה, קונסטנטין ברנקוביאנו. למעשה הוא יועד לשמש בית קיץ למשפחתו, אך בשנת 1714 נרצחו הוא וארבעת בניו באיסטנבול והארמון הוסב לפונדק.

במהלך מלחמת העולם הראשונה הוא הופצץ ואז החלו להשתמש בארמון לקבורה של אנשי אצולה רומנים. הוא הולאם על ידי גורמים קומוניסטים ורבים מהרהיטים והחפצים שהיו בו נגנבו ונעלמו.

בשנת 1957 הארמון הועבר לרשות המדינה והיום הוא משמש כמוזיאון. הארמון מוקף חומה ומסביב לו יש מדשאות וגנים מטופחים. האדריכלות של המבנים מרשימה וגלריית האמנות שנמצאת בו לא פחות מרתקת.


הנה מבט עילי על הארמון וגניו המפוארים:

https://youtu.be/wx8JhLOavqQ
ארמון רוזנבורג
#על הארמון שנראה כמו טירה מהאגדות

בצפון העיר, לא רחוק מקונגנס ניטורב, נמצא ארמון הקיץ והקיט של בני משפחת המלוכה של דנמרק.

זהו ארמון רוזנבורג (Rosenborg Slot), שמבחוץ נראה כמו טירה גדולה. רבים אכן מכנים אותו טירת רוזנבורג והטירה הזו מזכירה טירות מהאגדות.

הארמון נבנה בתחילת המאה ה-17, בסגנון הרנסאנס ההולנדי. מבנה הלבנים החומות, על צריחיו המחודדים והגבוהים, בגוון הירקרק, אינו גדול מדי, אך הוא מרשים בכל מצב.

משפחת המלוכה הדנית היא המונרכיה הוותיקה ביותר באירופה. כל מלך בשושלת המלוכה נהג להקים לעצמו ארמון משלו, באיזור אחר של קופנהגן. ארמון רוזנבורג הוא ארמונו של כריסטיאן ה-4, המלך האהוב והידוע מבין מלכי דנמרק. סיור בחדרים המלכותיים שלו ושל יורשיו מראה את הפאר וההדר שבהם חיו מלכי הממלכה הדנית בעבר. גם כיום בית המלוכה הזה קיים ופופולרי מאוד.

מחוץ לארמון משתרעים הגנים שלו. ירוקים, פורחים ומקסימים, גם הגנים הנהדרים הללו שווים סיור. התמונות הססגוניות מהם יככבו ללא ספק באינסטגרם שלכם.


#היסטוריה
ארמון רוזנבורג נוסד במאה ה-17, על ידי המלך כריסטיאן הרביעי. הוא נבנה כטירה, עם תעלות מגן, או חפיר שהקיף אותה ונועד להקשות על מתקפה של אויב. עד היום נחשב הארמון הזה לפנינה אדריכלית בקופנהגן ובדנמרק בכלל.

ב־1783, כשמצבה הביטחוני של קופנהגן השתפר והיה טוב מתמיד, החלו למלא את תעלות המגן שמסביב לארמון באדמה. אגב, הסיפור בעיר הוא שסתימת התעלות הללו די התאחרה, לאחר שלילה אחד, כששבו המלך כריסטיאן וחבריו השיכורים, ממסיבת שתייה, אחד מהם נפל לתעלה וטבע בה...


#מה תראו כאן?
בארמון ניתן להציץ אל החיים האישיים של אנשי בית המלוכה הדני. המקום משמש כמוזיאון, שבו ניתן לצפות באוסף התכשיטים ואוצרות בית המלוכה.

כאן תוכלו לסייר בחדרי הארמון המפוארים. בהם ניתן לראות את הריהוט הדני המקורי, על התמונות, השטיחים, כלי האוכל ולא תאמינו - השירותים המלכותיים של המלך כריסטיאן ה-4. בשירותים האלו יש אריחי קרמיקה בעבודת יד, שהובאו מדלפט שבהולנד - כל אריח מצוייר כאן הוא יצירת אמנות ייחודית של ממש וכולם ביחד מספרים המון סיפורים מצוירים.

בנוסף לרהיטים יפים ומפוארים, תראו כאן גם כתרים משובצים, תמונות פורטרט של מלכים ונסיכים דניים ועוד. יש גם חדרים מקושטים ברהיטים יפים, דיוקנאות של בני משפחת המלוכה, ציורים על הקירות, כלי זהב, שעונים ופמוטים.

באולם הנשפים תראו את כסאות המלך והמלכה הדניים, יהלומי הכתר וכיסא המלכות הדני. ליד גם שלושה פסלי אריות מהודרים מהארמון ועוד.

רבים רואים את גולת הכותרת של הארמון במרתפים השמורים, בהם מוצגים, מאחורי דלתות פלדה כבדות, עם כניסות נפרדות, אוצרות בלומים מהעבר. כאן מוצגים חפצים יקרים מאד, כמו תכשיטי המלוכה וכתרי המלך והמלכה המשובצים אבני חן יקרות.

שווה לשים לב באוסף התכשיטים המלכותי, לכתרו המרהיב של המלך כריסטיאן הרביעי, מי שהקים את הארמון הזה.

כיום משמש הארמון המשוקם כמוזיאון לתולדות המלוכה הדנית. מוצגים כאן גם דיוקנאות של בני משפחת המלוכה הדנית והשושלת שלה ושלל יצירות אמנות שנאספו בו.

מסביב לארמון שומרו נהדר הגנים היפים והמטופחים של קונגנס הווה (Kongens Have). הם משלימים את החווייה של ארמון מלוכה מרהיב ומפואר כמו שצריך כל בית מלוכה.


#טיפים
הכניסה חינם לילדים מתחת לגיל 18.

הסיור בארמון לוקח פחות משעתיים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/DPlMvadqTBk


ביקור במקום:

https://youtu.be/Hjg8jypQqAA


גני הארמון:

https://youtu.be/NdRTd4Wbl74


הדרכה:

https://youtu.be/td2azu1dQRI
טירת וַאוֶול
#על טירת מלכי פולין עם המבנים מכל התקופות

טירת וַאוֶול (Wawel Castle), שעל גבעת ואוול, שימשה במשך מאות שנים כמבצרם וארמונם של מלכי פולין. היא נולדה על פי דרישתו ופקודתו של מלך פולין קז'ימייז' השלישי, שעל שמו נקרא גם הרובע היהודי של קרקוב.

מה שמעניין כאן היא האדריכלות המעורבת מימי הביניים, הרנסנס והבארוק. אלה ליד אלה מככבים בטירה מבנים וקישוטים מתקופות, ז'אנרים וסגנונות בנייה שונים. הסיבה לגיוון היא הוותק האדיר של המצודה, שבמהלך חייה הארוכים נוספו לה עוד ועוד חלקים ובניינים, כל אחד בסגנון שהיה פופולרי או נהוג בזמן הבנייה.

הטירה משמשת כיום כמוזיאון בעל אגפים שונים, עם שעות פתיחה שונות ותשלום לכל אגף בנפרד.


#מה לראות כאן?
טירת וָאבֶל היא מהאטרקציות התיירותיות הגדולות של קרקוב. אם אינכם לחוצים מדי בזמן, מומלץ ביותר לבקר בה. עונג של ממש הוא לטייל בחצר הפנימית של הטירה המלכותית הזו, המעוצבת בסגנון הרנסאנס.

בתוך הטירה חדרים עמוסים בריהוט פאר משוחזר. מוצגות בה שלל יצירות אמנות, לצד מוצגים היסטוריים דוגמת אוהלי שלל טורקיים שהובאו מהניצחון על הצבא העות'מני בשערי וינה ושטיחים פלמיים מהמאות ה-16 וה-17,

בבית האוצר והנשקיה המלכותית תראו את חרב שצ'רביץ, חרב הכתרה מהמאה ה-13, שהיה לה תפקיד טקסי בהכתרות כל המלכים מאז המאה ה-14.

בדירות המלכותיות תקבלו הצצה לחיי בית המלוכה הפולני, עם ריהוט משוחזר ואוסף שטיחי קיר מהגדולים בתבל.

לצידן תראו את חדרי הלשכה המלכותית, שבהם מוצגים היסטוריים וריהוט מתקופת הרנסאנס ותחילת תקופת הבארוק.

באגף ואבל האבודה מוצגים ממצאים מתקופות קדומות יותר בהן עברה הטירה שלל תהפוכות.


#תולדות הטירה
טירת וַאוֶול נולדה במאה ה-11, בפקודתו של קז'ימייז' השלישי, מלך פולין ומי שעל שמו נקרא גם הרובע היהודי של קרקוב.

מאז היא נכבשה כמה פעמים, בידי צבאות שונים. היא עלתה באש, נבזזה שוב ושוב ונבנתה מחדש במאה ה-14.

במאה ה-16 היא שופצה פעם נוספת ובמאה ה-19, הפכה בידי הקיסר האוסטרו-הונגרי לבית חולים ולבסיס צבאי לחיילי האימפריה שלו.

את מלחמת העולם השנייה המצודה שרדה, רק בזכות העובדה שהגרמנים לא הספיקו לפוצץ אותה, בעת נסיגתם מהצבא האדום.


#טיפים
הכניסה חופשית לתחום הטירה.

הכניסה לתצוגות השונות שבתוך הטירה, היא בתשלום לכל חלק בנפרד.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/lMqFZRkgRL0


ביקור במקום:

https://youtu.be/RYW5u8hUBfE


ארמון כריסטיאסנבורג
#על ארמון המלך לשעבר שהפך לבניין הפרלמנט הדני

ארמון כריסטיאסנבורג (Christiansborg Palace) הוא ארמון מלכותי מרשים, המשמש את השלטון בממלכת דנמרק. זהו ארמון מלכותי לשעבר, שהפך בעידן המודרני למשכן של בית הפרלמנט הדני, של בית המשפט העליון ולמשרדיה של מלכת דנמרק.

משקיף על הויברו פלאדס (HOJBRO PLADS), אחת הכיכרות המפוזרות בעיר, ארמון או טירת כריסטיאנסבורג (Christiansborg) יושב על שרידי מבצר עתיק, שנבנה כאן בשנת 1167 בידי אבסאלון, מייסד קופנהגן. את המבצר הוא בנה על אי קטן ששמו סלוטסהולמן (SLOTSHOLMEN). היום ניצב מסביב כרך ענקי ושמו קופנהגן.

שרידי המבצר, אגב, עדיין נמצאים מתחת לארמון כריסטיאנבורג. בתשלום לא גדול ניתן לרדת ולראותם.


#הפרלמנט הדני
בארמון כריסטיאנסבורג שוכן הפרלמנט של דנמרק. הבחירות לפרלמנט הזה מתקיימות אחת לארבע שנים. ניתן לבקר באולם המליאה ולשמוע את הדיונים בו.

יש סיור חינמי ביום א' באנגלית (מחייב הרשמה - פרטים למטה בטיפים). תקבלו בו סקירה על פעילות הפרלמנט הדני, ההיסטוריה של דנמרק והפוליטיקה שלה היום ובעבר.

בסיור שמתקיים כאן בימי א' תוכלו לקבל הסבר על ישיבות הפרלמנט, אופן ההצבעה על חוקים, הפעילות של הפרלמנט והמעורבות של בני משפחת המלוכה.

הסיור מגיע גם לחדר היו"ר של הפרלמנט, לחדר האירוח שלו ולאולם הכנסים שבקומה השנייה. שימו לב לסגנון הבניה הקלאסי שלהם, בסגנון שרווח כאן במאה ה-19.

עוד תהיו בחדר עם תמונות כל ראשי הממשלות של דנמרק. המנהג כאן הוא לתלות ציור של כל ראש ממשלה שסיים את תפקידו. את האמן שיצייר אותם בוחרים ראשי הממשלה בעצמם. שימו לב לאופי של הציורים ולסגנון הדני בציור, כפי שהוא משתקף מהציורים המשתנים הללו.

גם בשאר ימי השבוע ניתן לבקר בפרלמנט עצמאית ואף לצפות בדיונים המתקיימים במליאה, אם כי ללא הסברים נוספים.


#טיפים
הביקור בפרלמנט ללא תשלום.

את הביקור בפרלמנט הזמינו באתר לפחות חודש לפני הטיול בעיר.

הביאו איתכם דרכון. יש בדיקה בטחונית.

הסיור בימי א' כשהפרלמנט סגור.

ניתן לבקר גם בשאר ימי השבוע, אך ללא סיור. הדיונים בימי ג' ד' מתחילים ב-13:00. בימי ה' ו' ב-10:00.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/-gNK-X-zFOY


ביקור במקום:

https://youtu.be/zVlR7U3J0tY


מבחוץ - עם תיאור למטה של כל הפונקציות שבו

https://youtu.be/F2-1TF8AefY


בחדרי הארמון:

https://youtu.be/VeFx7rNIzpQ
הארמון החדש של שטוטגרט
#על הארמון המרכזי של המלכים שמשמש היום את ממשלת המדינה

במרכז כיכר הטירה הגדולה, שבלב העיר שטוטגרט, ניצב ה"שְלוֹס פאלאס" (Schlossplatz‬), "הארמון החדש" או טירת המלך. הטירה המלכותית הזו היא חלק בלתי נפרד מקו האופק של העיר.

המבנה יוצא הדופן, הניצב בלב העיר, הוא אלגנטי ביותר ועדיין פשוט יחסית. אין במרכז העיר שטוטגרט מבנה מרכזי יותר ממנו. בלילה ניתן להביט אל תוך ליבת הבניין עשוי האבן, תודות למעטפת זכוכית מודרנית ומוארת שנבנתה בו.

כאן בארמון המלוכה, ישב בעבר הדוכס מווירטמברג (Wuerttemberg). היום שוכנים בו משרדי הממשלה המקומית.

הארמון הזה, או "הטירה החדשה" כמו שהוא מכונה כאן, נולד בעצם בתור גרסה מקומית של ארמון ורסאי וכונה אף שנים "ארמון ורסאי של שטוטגרט". הארמון מוקף בגן מטופח, עם ערוגות פרחים נפלאות, ביתנים ומזרקות מרהיבות. לא פעם מתקיימים כאן בעונת הקיץ גם קונצרטים ומופעים שונים.

בכיכר הגדולה שמסביב לארמון יש שלל מבנים מודרניים וחנויות כל-בו יוקרתיות. אם אתם בעניין של שופינג - אתם במקום הנכון.


#תולדות הארמון
את הארמון הזה הקים הדוכס מוויטרמברג, בסוף המאה ה-18, בסגנון בארוק ניאו-קלאסי. האיש העשיר והחזק הזה חלם על ארמון ורסאי השני. למעשה, בשְלוֹסְפְּלאץ הוקמה בידי הדוכס הזה הטירה המלכותית, שהיא הגדולה והאחרונה עם שיא זה שנבנתה בגרמניה. הטירה המלכותית הזו ניצבת כיום בלב העיר והיא חלק בולט ובלתי נפרד מקו האופק שלה.

כיום יושבים בארמון או הטירה הזו משרדי הממשלה המקומית.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/i0hmphrX8Rw
ארמון קנזינגטון
#על ארמון הנסיכים של אנגליה

בגני קנזינגטון שב"רובע המלכותי קנזינגטון וצ'לסי" בלונדון ניצב לו ארמון קנזינגטון (Kensington Palace). זהו הארמון שבו חי כיום אחד הזוגות המסוקרים והאהובים בעולם - הנסיך ויליאם וקייט מידלטון, הדוכס והדוכסית מקיימברידג'. עימם חיים כאן, מיום לידתם גם בנם ג'ורג', נסיך קיימברידג' ובתם השנייה, הנסיכה שארלוט מקיימברידג'.

מתגורר בארמון גם אחיו של ויליאם, הנסיך אדוארד, דוכס קנט. להבדיל מהחדרים הפרטיים שלהם, מנוהלים החדרים הממלכתיים שבארמון על ידי רשות הארמון המלכותי והם פתוחים לציבור, לביקורים.


#על ההיסטוריה של ארמון קנזיגטון
את מבנה הארמון המקורי הקים הרוזן מנוטינגהאם בתחילת המאה ה-17. בקנזינגטון, באותה העת כפר קטן, הוא הקים את ביתו הכפרי באתר וקרא לו "בית נוטינגהאם" (Nottingham House).

בסוף אותה מאה מכר נכדו של הרוזן את הארמון למלך וויליאם השלישי. בשל האסטמה שממנה סבל, המלך חשק אז בבית קיץ, מרוחק מלונדון המזוהמת. הגישה אל קנזינגטון, שהיה ממוקם ממש בפאתי לונדון, הייתה יותר קלה למלך מאשר הגישה אל ארמון "המפטון קורט", שאליו היה צריך להפליג על נהר התמזה.

לאחר שהארמון הורחב והותאם למעמדו של בעל הבית החדש, עברו המלך והחצר המלכותית להתגורר בו. במקום להיקרא "ארמון", המשיכו שנים רבות לקרוא לארמון "בית קנזינגטון" (Kensington House). מגניו גם נלקחו הפירות והירקות לארמון "סנט ג'יימס", מקום מגוריה הרשמי של משפחת המלוכה.

אף שמקום מושבם הרשמי נותר ארמון סנט ג'יימס, המשיך ארמון קנסיגטון גם במאה ה-18, להיות מקום המגורים החביב על מלכי בריטניה. כאן נולדה המלכה ויקטוריה והוטבלה, בשנת 1819.

כאן הלכה מרי השנייה לעולמה ב-1694, לכאן הובא המלך ויליאם, אחרי שנפל מסוסו בהמפטון קורט ונפח גם הוא את נשמתו. לאחר מותם של השניים, עברה להתגורר כאן המלכה אן.

המלך ג'ורג' השני היה האחרון ממלכי בריטניה שהתגורר בארמון. מאז מותו, המשיכו נסיכי משפחת המלוכה הבוגרים להתגורר בארמון, אבל המלכים עצמם לא חזרו להתגורר בו. הזוג המפורסם בעולם, צ'ארלס, נסיך ויילס ורעייתו דיאנה, אולי הנסיכה הכי אהובה בתולדות בית המלוכה הבריטי, עברו להתגורר כאן, מיד לאחר שנישאו. גם לאחר גירושי בני הזוג ועד יום מותה, נותר הארמון מקום המגורים הרשמי של הנסיכה דיאנה.


#אדריכלות הארמון
לקראת המעבר של המלך אליו, נסללה דרך פרטית מאזור וסטמינסטר לקנזינגטון. האדריכל כריסטופר רן הגדיל את הארמון. הוא בנה בארמון שני ביתנים נוספים למבנה המרכזי והוסיף לו אולם מועצה, קפלת תפילה מלכותית וחדרי מגורים עבור המלך, כמו כן נבנה על ידו גרם מדרגות ייצוגי ומרשים מאד. רן גם היטיב לתכנן ולבנות חצר כניסה מרכזית, שאליה נכנסו דרך כניסה רשמית ומצידיה נבנו אגף דרומי ואגף צפוני לארמון.

בשנת 1704 נבנה ה"אורנג'רי" (חממת התפוזים), על ידי ג'ון ואנברוג. על פי לפי תכנון של הנרי וייס, נשתלו כאן גני הארמון - גני ענק על שטח של 121 אלף מטרים רבועים.

בשנת 1722 עוצב "חדר הכיפה", החדר הממלכתי הרשמי של הארמון, על ידי וויליאם קנט. בחדר זה הוטבלה המלכה ויקטוריה, שנולדה בארמון בשנת 1819.

המלך ג'ורג' השני ציווה על צ'ארלס ברידג'מן לחדש את הגנים של הארמון. זה השלב שבו הפכו הגנים הרשמיים של בית המלוכה לגני קנזינגטון של ימינו. הם קיבלו אופי של גנים כפריים, בסגנון הקאנטרי האנגלי. אז גם נוסף האגם העגול לגנים.


מבט מקרוב על הארמון:

https://www.youtube.com/watch?v=bjCwu8rASZ0
ארמון הקיץ של הצאר אלכסיי
#על ארמון העץ שנבנה תוך שנה

ארמון העץ המשוחזר של הצאר אלכסיי מיכאילוביץ' (Dvorets Tsarya Alekseya Mikhaylovicha V Kolomenskom) נמצא בפארק קולומנסקויה.

במקור הארמון הזה נבנה בידי הצאר אלכסיי הראשון, שהחליט לבנות כאן את "מדינת הקרמלין", ארמון הקיץ שלו. הצאר קיבל את שלו ונהג לבלות המון בארמון הקיץ שנבנה כאן.

זה היה ארמון שנבנה כולו מעץ משובח. הוא הכיל הרכב מגוון של מבנים ואולמות מפוארים - מהם 27 בניינים שבהם לא פחות 250 חדרים. באותה תקופה, במאה ה-17, נחשב הארמון הזה לאחד מפלאי העולם. הוא קושט ונצבע בשלל צבעים מבפנים ומבחוץ. היו בו נברשות זהב, לצד ציורי קיר נפלאים וטפטים עשויים משי.

לארמון חלק נכבד בהיסטוריה הרוסית. בהיותו צאר, היה זה מעון הקיץ האהוב גם על הצאר איוואן האיום. ב-1709 נולדה בו מי שתהיה הקיסרית יליזבטה וכאן גם בילה הצאר פיוטר הגדול את מרבית נעוריו. אבל ב-1768, לאחר מות הצאר, הורתה קתרינה הגדולה להרוס אותו, מאחר וסירבה להתגורר בו. במקומו היא הורתה לבנות ארמון חדש, שמאה שנה אחר כך נהרס אף הוא.

בשנת 2010 שוחזר הארמון המקורי בדייקנות, על ידי ממשלת רוסיה. בזכות תכניות הבנייה המקוריות שהשתמרו, בנו כאן מחדש שחזור מודרני ונאמן של הארמון ההוא, במרחק של כמה מאות מטרים ממיקומו ההיסטורי.

כיום, כמו כל פארק הקולומנסקויה, גם הארמון הזה מושך רבים מתושבי מוסקבה, שמבקרים בו בעת שהם מבלים בפארק, או מגיעים לכאן לפסטיבלים או לפיקניקים של יום ראשון.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/i_-6h5vWmx4


מהאוויר:

https://youtu.be/elj2JJ7qBkg
ארמון גְיוֹנְגבּוֹק גוּנְג
ארמון מלך תאילנד
ארמון טופקאפי
הארמון המלכותי העתיק
ארמון הקיץ בלוודר


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.