» «
חוות התבלינים
חוות התבלינים
#על החווה שבה מבינים מדוע זנזיבר נחשב לאי התבלינים

מתעשיית התבלינים והחקלאות שלה, דרך הפקת התבלינים וגידול צמחי תבלין, הם מקור הפרנסה השלישי בחשיבותו באי זנזיבר וענף התעשייה העיקרי באי. כאן מגדלים תבלינים כבר מאות שנים, מה שהקנה לאי את הכינוי “אי התבלינים”. גידול התבלינים והמסחר בהם פרסמו את זנזיבר ברחבי העולם.

רבים מהתבלינים המככבים אצלנו במטבח מופקים ונסחרים בזנזיבר עוד מימים עברו. בחוות התבלינים תוכלו לראות את השיחים והצמחים שמהם מופקים התבלינים המוכרים לנו משולחן האוכל. ביניהם יהיו נענע, אגוז מוסקט, קינמון, ציפורן, וניל, ג'ינג'ר, הל, פלפל שחור, קקאו ורבים אחרים. כאן הם צומחים על עצים או שיחים שונים שמהם מפיקים אותם וכאן תוכלו לצפות בקטיף שלהם, להריח ולטעום כל תבלין. בנוסף לתבלינים, מציגים המדריכים בחווה מגוון עצים ופירותיהם, כולל ליצ'י, פסיפלורה, אנונה, קקאו, פפאיה, קפה ועוד.

במהלך הסיור בחווה יש אינספור טעימות של תבלינים שונים, הרחה שלהם ואכילת מיני פרי שגדלים כאן. בעונות המתאימות ניתן אף להשתתף בזריעה של זרעי העצים והצמחים ובקציר התבלינים.


#טיפים
להיכנס לחוות התבלינים בזול, הגיעו בעצמכם לאזור קיזימבאני (Kizimbani), בו מתרכזות החוות הללו. שם המחירים יצנחו ותוכלו גם לבחור ולהתמקח.

הסיור בחוות תבלינים אורך כ-3 שעות.


מבט מקרוב לתבלינים שבחווה:

https://youtu.be/mAwkRwrwo0g


קוטפי הקוקוס בחווה:

https://youtu.be/R702JAk20K8
תא העבדים של מנגהפוואני
תא העבדים של מָנְגַפְּוָואנִי
#על התא במערה המספר את הסיפור הקשה של הסחר בבני אדם

ביקור במערות העבדים של זנזיבר הוא עניין די מצמרר, במיוחד כשיש מי שמספר את סיפורם של אותם עבדים, שהוחזקו כאן בתנאים לא תנאים, בימים הקשים שיועדו לעבדות ולפני שיישלחו לעבדים בארצות רחוקות.

תא העבדים של מָנְגַפְּוָואנִי (Mangapwani slave chamber) הוא מקום אחסון שנבנה בסוף המאה ה-19, בכדי להסתיר ולכלוא בו עבדים. במקום, שנבנה מעל מערה, נבנה תא אסירים סגור, שצורתו מרובעת ומעליו נבנה גג. העבדים הוסתרו כאן מהחוק, שבסוף המאה ה-19 אסר על המסחר בהם.

את התא בנה סוחר עבדים בשם מוחמד בין נאסור אל אלואי (Mohammed bin Nassor Al-Alwi), בכדי להסתיר את העבדים. אותו מוחמד המשיך לסחור העבדים, גם אחרי שבשנת 1873 חתם הסולטן ברגש (Sultan Barghash) על האמנה האנגלו-זנזיברית, שהפסיקה את סחר העבדים באי והפכה אותו לבלתי חוקי.

זו לא המערה היחידה מסוג זה. באותם זמנים נבנו כמה תאים או מערות שכאלה, על ידי מספר סוחרי עבדים באי, שהחוק אסר עליהם את המשך הסחר בבני -אדם. הם בנו את התאים הללו תמיד במקומות רחוקים מהבירה, והמשיכו בסתר ולמשך זמן רב, את הסחר בבני אדם.

ספינות מהיבשת נהגו לעגון באותם ימים, אל מול החוף הסמוך, ולהוריד במקום את בני היבשת החסונים, שנחטפו בכדי להפכם לעבדים. הללו הוחזקו במערות ובתאים, עד שנלקחו מכאן לעבדות בארצות ערב, באירופה, אמריקה, או לעבודה באי זנזיבר עצמו.

בתאי המאסר הללו הוחזקו העבדים השחורים כשהם כבולים בשלשלאות וללא מים ומזון. מספרים כאן שמטרת הסוחרים הייתה לבדוק כך את חוסנם הגופני ואת יכולתם לשרוד את ההפלגה הממושכת והקשה, בספינות הפרימיטיביות, אל ערב הסעודית, שבה הם עתידים היו לשרת אדונים.


מבט מקרוב בתא העבדים של מנגהפוואני:

https://youtu.be/XnQ5kGpKHu8
סטון טאון
סְטוֹן טָאוּן, עיר האבן
#על העיר העשויה מאבן

"סְטוֹן טָאוּן" (Stone Town), בעברית "עיר האבן", היא העיר בעלת החשיבות ההיסטורית הגדולה ביותר ומהערים העתיקות של מזרח אפריקה.

עיר הנמל סטון טאון זכתה לשמה על שום אבן האלמוג הלבנה שבה השתמשו לבנייתה. אותה אבן מתפוררת, ההולכת וממוטטת את בתי המידות והארמונות. היא שמקנה לעיר את המראה האופייני שלה, של פאר גדול, ההולך ומתפורר תחת הזנחה הולכת וגדלה.

מהרחובות המתפתלים כמבוך, דרך הכיכרות הקטנים והסמטאות העיוורות - קל לזהות את אופיה המזרחי של העיר הזו. גם אם זכתה להשפעות של שלל תרבויות, מיבשות ותרבויות שונות, אין בסטון טאון את התכנון המערבי המוקפד והאירופי, בעל המרכז הברור שאליו מתנקז הכל, או השדרות הרחבות וכיכרות הפאר.

רואים כאן היטב את ההשפעות הניכרות של הערבים, הפרסים, הפורטוגזים, הבריטים והאפריקנים, על התרבות הרב-גונית של זנזיבר. השפעות הכובשים והשליטים השונים על העיר ניכרות בתרבות, באדריכלות ובהיצע הקולינרי שבעיר, מה שהוליד עיר מרתקת ומגוונת, שאין רבות כמוה באיים טרופיים דומים.

אותות פעילותה של סטון טאון, שהייתה בעבר מרכז למסחר בין יבשות, ניכרים בסגנון האדריכלות והעיצוב העתיקים שלה. סגנון זה מכיל הכל מכל, שכן עיר האבן היא מיקס מרתק של השפעות, כולל בתים בעיצוב הודי וערבי, דלתות עץ מגולפות הנפתחות אל סמטאות ושבילים ציוריים, בתים עם מרפסות מוגבהות, מסגדים שחלקם הגדול מכיל אלמנטים מחצי האי הערבי ומגדלים מעוגלי צורה.

בסטון טאון תראו לא מעט בתי פאר שבנו הסוחרים הערביים האמידים שהתגוררו באי. חלקם היו מאותם סוחרי עבדים שניהלו כאן את המסחר האכזרי בבני אדם. הם אלה שהפכו בני שבטים שנתפסו באפריקה, לסחורה שנשלחה לעבוד אצל האדונים הלבנים באירופה ואמריקה.

בחופה של העיר נמתחת טיילת ארוכה, עם נערים המתחרים בקפיצות אל המים וילדים מקומיים הטובלים בהם. ליד החוף תראו גם בתי מלאכה זעירים לבניית סירות דייג, עמדות תותחים ציוריות ומזח למעבורות המפליגות מכאן. בלילה מתקיים כאן שוק אוכל לילי וייחודי, שבו תוכלו להתפנק במאכלים מקומיים שמכינים למול עיניכם.

משנת 2000 נכנסה העיר לרשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו.


מבט מקרוב על עיר האבן:

https://youtu.be/ZFl-BTq--vk


שיטוט נעים בה:

https://youtu.be/kBV9qiHI934


והחוויות האנושיות בה:

https://youtu.be/BVh2t1p59vU
פבמה
האי פֵּמְבַּה
#על האי הירוק של זנזיבר

האי פֵּמְבַּה (Pemba Island), אי יפה וקסום נוסף, הוא האי השני בגודלו בארכיפלג של זנזיבר ומקום שמושך אליו בדרך כלל תיירים בעלי אופי הרפתקני יותר, או אוהבי שלווה, רוגע וטבע.

פמבה הוא בירה עולמית לגידול עצי הציפורן, שמהם מפיקים את התבלין המפורסם. כל חקלאי בפמבה מגדל כמה עשרות עצי ציפורן ובקטיף נוהגים לסגור באי אפילו את בתי הספר כדי לצרף את התלמידים לעזרה. לאחר ייבושם, שולחים את הניצנים המיובשים לעיר ווֶטֶה (Wete), ממנה הם יישלחו למזרח הרחוק.

מיקומו הוא כ-50 קילומטרים מאוּנגוּגָ'ה (Ugunja), האי הראשי והגדול של זנזיבר, שכולם נוהגים פה לכנות בפשטות "האי זנזיבר".

בהיותו מרכז לרפואה מסורתית וכישוף וודו, זוכה האי פמבה לפופולאריות בקרב חובבי המסתורין והרפואה השחורה.

גם חובבי טבע ייהנו לבקר באי ובמיוחד בשמורת יער הגשם נְגֶזי (Ngezi), הנמצאת בסמוך לחוף וּמבָּה ווִימבּי (Vumba Wimbi). השמורה היא שריד ליערות העבותים שכיסו לפני מאות שנים את הגבעות הללו. היא מתאפיינת בצמחייה עשירה ומיוחדת, המהווה בית למגוון בעלי חיים, מהם נדירים במיוחד, כולל אנטילופות, נמיות ביצה, חזירי פרא ועטלפי פירות, הידועים בתור "השועלים המעופפים של האי פמבה".

גודלו של האי, הידוע בתור "האי הירוק" של זנזיבר, כ-988 קילומטרים רבועים. הוא ממוקם בחוף הסוואהילי באוקיינוס ההודי והפעילויות המרכזיות שבו הן אלו המוכרות באיי זנזיבר, החל מיציאה לדיג על סירות ה"דאו" המקומיות, דרך ביקור בשמורת הטבע נגזי ועד לפינוקי החוף האופייניים לאיים.

בפמבה תוכלו ליהנות מצלילות יפות המוכרות מאיי זנזיבר האחרים. מוצעים בו כמה אתרי צלילה עם שוניות נהדרות ועשירות בבעלי חיים ימיים ואלמוגים.


#החיים בפמבה
ממקומה על גבעה רמה במרכז האי, צופה צ'אקֶה צ'אקֶה (Chake-Chake), עיר הבירה של פמבה, אל המפרץ המערבי. ממנה ניתן להגיע לערים חשובות אחרות כמו ווֶטֶה (Wete), העיר הגדולה והצפונית של האי, ומַקואני (Mkoani) הדרומית.

תושבי פמבה הם אנשים שידועים בחריצותם ובעבודתם הקשה. בדרך כלל הם מאד אדיבים ואוהבים לעזור לתיירים. כללית, החיים באי מתנהלים בעצלתיים ודומה שאיש אינו ממהר כאן.

ענף מאד חזק באי הוא הדייג. זאת בזכות ערוץ המים העמוק ושופע הדגה, שמשתרע לרוחב של כ-50 קילומטרים, בין האי פמבה לאי זנזיבר.

גם החקלאות כאן מפותחת מאד. חוץ מרצועת החוף המזרחי, מרבית האדמה באי פמבה היא פורה מאוד. החקלאות מפותחת בה מאד ובמיוחד חזקים גידולים כמו תבלין הציפורן המפורסם של האי, לצד אורז, קוקוס, בננות, שעועית אדומה וקסאווה.

תושבי האי מחולקים לתושבים הערביים המקוריים של האי הנקראים ווסוואאילי (Waswahili). לצידם חיים פה ה"שירזים" ובאי גם קהילה ערבית גדולה שהגיעה מעומאן.


#טיפים
אל האי אפשר להגיע במעבורת, בהפלגה לא רחוקה אבל איטית.

יער נגזי מלא ביתושים. הביאו איתכם דוחה יתושים.


מבט מקרוב באי פמבה הקסום:

https://youtu.be/NziLeXvYPFA


ומהאוויר:

https://youtu.be/r9azF8XY1s4

אתרי חובה בזנזיבר

האי מאפיה
האי מָאפְיָה
#על גן העדן של הצוללנים

להסתבך עם המאפיה הזו לא יזיק לכם בכלל, שכן האי מָאפְיָה (Mafia) הוא אחד האיים הטבעיים והשמורים של זנזיבר.

כי מאפיה מצטיין בשוּניות אלמוגים נדירות ביופיין ובמים צלולים במיוחד, מה שהופך אותו למגנט ששואב אליו צוללנים וחובבי צלילה מכל רחבי העולם.

בריף האלמוגים של האי תוכלו לראות להקות של דגים טרופיים, כרישים, כרישי לווייתן, צבי ים, מנטות, צלופחים ועוד. גם מאותגרי הצלילה המקצועית יקבלו כאן מסכות ושנורקלים שיאפשרו צפייה בדגים הצבעוניים ובבעלי החיים הימיים ששוחים בקרבת החוף.

אחרי השחייה והצלילה או השנירקול כאן, תוכלו להבין את הקסם של האי הקטן וכיצד הפך המקום לאחד מאתרי הצלילה הטובים בעולם. תיהנו!


#טיפים
לא צוללנים? - תוכלו להצטייד במסכה ושנורקל.


מבט מקרוב בכריש הלווייתן שבמימי האי:

https://youtu.be/E9tpPWK7sag


וסיור קטן במאפיה ובאי הסמוך לו חולה:

https://youtu.be/e3W-WiWgt8I
קיזימקאזי
מפרץ קִיזִימְקָאזִי
#על מפרץ הדולפינים של זנזיבר

את מפרץ קִיזִימְקָאזִי (Kizimkazi), שבאזור הכפר קיזימקזי בדרום מערב האי, מכנים כאן רבים "מפרץ הדולפינים". זה כמובן בזכות הדולפינים הרבים שנראים בו. אחת החוויות המיוחדות באי היא שחייה לצד הדולפינים בסביבת המחייה הטבעית שלהם.

בין איי הארכיפלג של זנזיבר חיות להקות גדולות של דולפינים ידידותיים. מהחוף הסמוך לכפר הדייגים קיזמיקזי יוצאים רבים לסיורים בסירות, שבהם ניתן לצפות בדולפינים מקרוב ולשחות איתם בהנאה.


#שחייה עם דולפינים
"סיור דולפינים" נערך בכל יום, בסירות ממונעות שמגיעות אל להקות הדולפינים הגדולות. מדובר בחוויה מיוחדת לאוהבי טבע ובעלי חיים, משהו שלא יוצא הרבה לחוות.

עוד לפני ההפלגה תקבלו מסיכה, שנורקל וסנפירים ותצעדו במים הרדודים, בחוויה לכשעצמה של זמן השפל. אחרי כחצי קילומטר של צעידה זהירה בין אלמוגים וקיפודי ים, תגיעו לסירת המנוע שממתינה לכם.

הפלגה קצרה של רבע שעה לעומק הים, תביא אתכם אל להקת דולפינים כלשהי. זה הרגע שבשבילו התאמצתם. הגעתם למפגש מהנה עם משפחה שלמה של אחד היונקים הנבונים, הגדולים והמלבבים, היצור הידידותי והמחייך תמיד - הדולפין.

לאחר שהסירה מדוממת את מנועיה תוכלו לקפוץ אל המים ולמצוא את עצמכם ליד ובתוך להקת הדולפינים השוחים כאן. המסכה והשנורקל יסייעו לכם לראות את הדולפינים המשתעשעים במיטבם. רק כשתתקרבו אליהם תוכלו להבין עד כמה הם פעלתנים ומהירים.


מבט מקרוב על מפרץ קיזמיקזי:

https://youtu.be/2LDjZakhNss


ושחייה עם דולפינים:

https://youtu.be/pe0-lNhtr8g


או זה:

https://youtu.be/UCK3C2aYowE
שמורת ג'וזאני
יער ג'וֹזָאנִי
#על שמורת הטבע שמציגה את קופי קולובוס המיוחדים

אם תרצו לבקר ביער קסום ולראות בזנזיבר חיות בר בסביבה הטבעית שלהם, מגוון פרפרים צבעוניים ונופי פרא ירוקים להפליא, הגעתם למקום הנכון.

יער ג'וֹזָאנִי, שמורת ג'וֹזָאנִי, או הפארק הלאומי ג'וֹזָאנִי צ'וואקה (Jozani Chwaka Bay National Park) הוא יער עצי מהגוני קטן, שנמצא מדרום למרכז האי. עם עצים גבוהים וסבך של צמחייה, היער הוא פנינת טבע אמיתית ומהשרידים הבודדים שנותרו מיערות הגשם שכיסו בעבר את זנזיבר.

מדובר בפארק הלאומי היחיד בזנזיבר. גודלו כ-50 קילומטרים רבועים, בהם תוכלו לצפות בקופי הקולומבוס הנדירים, לצד בעלי חיים מרתקים ונדירים אחרים. ביניהם תמצאו את שפני העץ, אנטילופת ה"דיק דיק" הקטנה, קופי סייקס וגלגו, צמחי מים ומיני ציפורים שונים המקננים במנגרובים - העצים הגדלים במים.


#בעלי החיים שביער ג'וזאני
בפארק ג'וזאני ניתן לצפות בקופי הקולובוס אדומי הגב, זן נדיר שחי בזנזיבר בלבד. קופי הקולובוסים האדומים הם קופים קלי תנועה ושוכני עצים, שונים לגמרי מקופי הבבון, שוכני הקרקע. לקופי הקולובוס מראה עדין ומוצדק, שכן הם אינם אלימים.

חוץ מקופי הקולובוס, ניתן לצפות ביער ג'וזאני גם בקופי סייקס (Sykes monkey) וקופי גלגו (Bush babies). בנוסף להם ניתן למצוא כאן את שפן העץ הלילי שהזואולוגים סבורים שהוא שפן סלעים שהתאקלם ביער והוא בעל 4 בהונות ברגליו הקדמיות ו-3 באחוריות.

עוד בעל חיים מעניין שתוכלו לפגוש בשמורה הוא ה"דיק דיק", מין של אנטילופה קטנה. בנוסף לו יש כאן גם מעל 50 מיני פרפרים, וכ-40 מיני ציפורים.

השמורה כוללת גם צמחי מים ומנגרובים, עצים החיים במים. מדובר ב-3 מינים ואלפי עצים, שחיים במי ים ורק בשעת השפל, נחשפים שורשי האוויר שלהם.

באזור הרבייה והמחייה של שמורת המנגרובים חיים דגים ובעלי חיים ימיים, כמו צבי הים. כמו כן, מהווים עצי המנגרוב אזור קינון מעולה לציפורים. אתם תוכלו לשוטט בשמורה ולצפות בהם, מעל גבי שביל עץ עילי שמתוח מעל סבך השורשים המתפתלים.


#על קופי הקולובוס של זנזיבר
בשמורת ג'וזני חיים קופי גונון שהבולטים מהם הם הקלובוסים האדומים. קופים אלה הם מין אנדמי לזנזיבר, מה שאומר שניתן לראותם רק כאן.

קופי הקולבוס האדומים הם אחד המינים הנדירים באפריקה. הם מעט ביישנים ונוטים להימצא בעיקר על צמרות העצים. באופן כללי הקולובוסים חיים על העצים וידועים בזריזות מעוררת ההתפעלות שבה הם מקפצים מענף לענף.

קופי הקולובוס ניזונים מפירות ועלים. אין להם בוהן נגדית, מה שהיקנה להם את שמם "קולוב" (Colob), בלטינית "נכה". שימו לב שהם יורדים מצמרות העצים כשראשם מופנה תמיד כלפי מטה.

הם מזכירים את קרוביהם מיבשת אפריקה, הקולובוסים ארוכי השיער ובעלי הפרווה השחורה-לבנה, שניצודו באלפיהם בשל פרוותם שהייתה מבוקשת באירופה.

ממש כמוהם, היו עד לפני מספר שנים גם קופי הקולובוס האדומים בסכנת הכחדה, בשל ציד פרוע לחלוטין. תודות למבצע שימור נרחב, הם ניצלו והפכו למין מוגן מאוד. החל מאמצע שנות ה-90, הם הוגדרו כזן הדגל לשימור בזנזיבר.

כיום מתגוררים באי אלפי קופים ממין זה, שאינם חוששים מנוכחות בני אדם. ניתן למצוא אותם מדי פעם גם על הקרקע והם אף באים במגע עם אנשים, מה שמאפשר לצפות בהם מקרוב וליהנות מזה מאד.

אגב, הקופים הללו ידועים גם בכינוי ההיסטורי שלהם, "קולומבוס האדום של קירק (Kirk's red colobus). כינוי זה ניתן להם על שמו של סר ג'ון קירק, בריטי שחי בסוף המאה ה-19 בזנזיבר וזכור כמי שחשף בפני העולם המדעי את דבר קיומם.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/icFT4mrQMwU


וחברות שבאו לבקר ולהצטלם איתם:

https://youtu.be/oAGwFhBBaZY
מוזיאון השלום של זנזיבר
מוזיאון השלום של זנזיבר
#על המוזיאון שמציג את תולדות ותרבות זנזיבר

מוזיאון השלום של זנזיבר (The Peace Memorial Museum) או בשמו המקומי בית אל אמאני (Beit El Amani), הוא מקום נחמד שמאפשר ללמוד מעט על ההיסטוריה והתרבות המרתקות של זנזיבר.

מבנה מוזיאון תוכנן על ידי האדריכל הבריטי סינקלייר. עם קירותיו הלבנים, חלונות הערבסק והכיפה המיוחדת שלו, לרבים הוא נראה יותר ככנסייה או מסגד.

היו בו בעבר לא מעט פריטים היסטוריים יקרי ערך לצד ממצאים ארכיאולוגיים מרתקים, שעסקו במסחר עתיק ועבדות, לצד תכניות ודגמים של מסגדים וארמונות. ביניהם אפשר היה לראות שרידים מתקופת השלטון הערבי, עבודות יד עממיות, כלי בית וארמון, מנורות שמן דקלים וגילופים מסורתיים, סמלי ממשלים שהתחלפו כמו מטבעות ובולים, לצד פאר מארצות רחוקות כמו כלי פורצלן סיניים עתיקים ועוד. מרבית המעניינים שבהם הועברו מכאן.

אישים רבים מוזכרים כאן, החל מהסולטנים ששלטו כאן ועד למיסיונרים נוצריים, ממונים קולוניאליים מהאימפריות שכבשו את האיים ועד למגלי עולם כמו הדוקטור ליווינגסטון.

מחוץ למוזיאון שוכן גן נעים, עם פריחה שופעת.


#טיפים
כיום מרבית המוצגים המעניינים הועברו מכאן לבית הפלאים, כך שביקור כאן יעניין בעיקר מי שיש להם מספיק זמן.


מבט מקרוב על מוזיאון השלום של זנזיבר:

https://youtu.be/OjrZatv40T0


כפר הדייגים נונגווי
כפר הדייגים נוּנְגְווִי
#על הכפר

בכפר המסורתי ורב הצדדים נוּנְגְווִי לנים דרך קבע תרמילאים רבים מכל העולם, מה שמדגים אך גם תורם לתדמיתו כמקום קליל וזרוק. לצד הצעירים והתרמילאים, שמתגוררים בהוסטלים ובבתי ההארחה שבו, יש כאן לא מעט מלונות, שלצידם ברים ומועדונים תוססים לצעירים ולצעירים ברוחם. אווירת המסיבות והבילויים של שעות הלילה, משלימה את אווירת השאנטי היומית שעל החוף.

המסעדות בכפר ברובן זולות, לצד חנויות המזכרות המקובלות. בני הכפר נעימים ומנוסים במגע עם תיירים.

היפה הוא שעל אף התיירות המצליחה שבו, הכפר שומר גם על צביונו המסורתי. תוכלו לראות כאן את בעלי המלאכה הבונים כאן את סירות הדאו (dhow), בעלות המפרש הגדול. לא פחות מעניינות הן הנשים השולות אצות מהים וכמובן הדייגים היוצאים בסירות אל הים וחוזרים עם שלל הדיג שלהם.


#טיפים
עשו סיור רגלי בין בתי האבן הקטנים שבכפר.


מבט מקרוב על בתי הכפר:

https://youtu.be/aDqqww0N1WU


הצצה מהירה לאנשים:

https://youtu.be/38tGgrBFWx4


פה ושם יש גם אמנות מקומית:

https://youtu.be/-lYYd10vzJ8
אי האסירים
#על אי האסירים, העבדים והצבים, שהיה לאתר נופש קסום

"אי האסירים", או "אי העצורים" (Prison Island), הוא אי במרחק של חצי שעת הפלגה מעיר הבירה סטון טאון. במקור יועד האי לשמש כבית כלא לאסירי זנזיבר ולעבדים שהובאו לאיים בתקופת סחר העבדים. כאן נכלאו עבדים שניסו לברוח ופושעים רגילים מהארכיפלג, לצד מי שסר חינם בעיני הסולטן של זנזיבר.

ההיסטוריה של האי הזה מפותלת. מה שהיה לתחנת הסגר לאפריקאים שנתפסו ביבשת ויועדו להיות עבדים, הפך בהמשך לתחנת הסגר לחולים. בעת ששלטה כאן האימפריה הבריטית, נבנה כאן גם בסיס צבאי בריטי, שאת שרידיו יתכן שתוכלו לראות בסיור קצר באי.

כיום משמש אי האסורים כאתר נופש פופולארי ובעל חופי טורקיז שלווים ונופים מהממים. בין ענפי העצים הגדולים שכאן תוכלו לשמוע לעתים את ציוץ הציפורים. אתם יותר ממוזמנים לנוח בחוף הקסום, אל מול המים הצלולים ולנשום אוויר צח, כיאה לחופשה אמיתית. חובבי הצלילה יכולים לשכור כאן שנורקלים ומסכות, או ציוד צלילה ולצפות בשוניות האלמוגים הנהדרות המקיפות אותו.

אבל יותר מכל האי ידוע כיום באוכלוסיית צבי היבשה הענקיים שחיה בו. אמנם המקום מוצג לעתים כשמורה של צבים, אבל נראה שהוא קודם כל אטרקציה תיירותית, המושכת לכאן המוני תיירים בכל שנה. חשוב לדעת שצבי היבשה הענקיים שכאן אינם שייכים לזנזיבר. הם הובאו לכאן מאיי סיישל, שם הם התפתחו מזה 100 מיליון שנים.


#טיפים
בשובכם בערב, אל תחמיצו את המראה הנפלא של עיר האבן, השטופה באור השמש השוקעת במערב.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/iBOuFlPMLek


הצבים שבאי האסירים:

https://youtu.be/ZlziW4Xv41w
שוק הלילה של זנזיבר
#על שוק הלילה של זנזיבר

בכל ערב, קצת אחרי השקיעה, נפתח בגני פורודהאני שליד החוף, שוק אוכל לילי וקסום (Zanzibar Night Market) שתמצאו רק כאן בזנזיבר. שלל ביתנים פשוטים וכמעט מאולתרים, מוארים בפנסי לוקס חיוורים, יוצרים כאן שוק פתוח ועתיר אורות, ניחוחות וצבעים. זהו שוק מתחת לכיפת השמיים, המיועד לתיירים ולמקומיים כאחד.

בשוק הלילה מוכרים מיקס זנזיברי אמיתי וטעים, לא תמיד ייחודי אבל בהחלט חווייתי למבקרים בארכיפלג הזנזיברי. יש כאן דגים ופירות ים על הגריל, בשרים ותוספות מתובלות היטב ויכול כל אחד לאסוף לצלחתו מעט מכל דוכן ולהשלים את ארוחת הערב שלו.

זהו שוק האוכל הטוב במזרח אפריקה. ניצבים בו עשרות דוכני בשר עמוסים בשלל תנובת הים הטרייה, שהובאה בידי הדייגים במהלך היום. לצידם דוכני ברביקיו, תוספות וסלטים מירקות מקומיים, משקאות, פירות טרופיים ותבלינים, לצד מעט מלאכת יד מסורתית ומגוון מרתק של סוחרים מקומיים ונחמדים מאד.

עם כל ההנאה, שוק הלילה של סטון טאון הוא חווייה שהיא פחות קולינרית ויותר תיירותית, שלא היינו מחמיצים כאן.


#טיפים
כדי להימנע מקלקול קיבה, העדיפו להימנע ממנות מטוגנות בשמן ישן שרווח כאן או מכלים לא נקיים. העדיפו פירות ים טריים ודגים טריים היישר מהגחלים.

נסו את הפיצה הזנזיברית (Zanzibari pizza) הנהדרת, ממאכלי הרחוב הטעימים והייחודיים שתמצאו כאן - מאפה עם ירקות קצוצים דק, בצל קצוץ, ביצה וגבינה ואפשרות לבשר טחון שמכינים אל מול עיניכם.

בנוסף לפיצה הזנזיברית הקלאסית יש כאן גרסאות נוספות וטעימות לא פחות, כולל פיצות זנזיבריות עם בננה ושוקולד נוטלה.


מבט מקרוב אל שוק האוכל הלילי של זנזיבר:

https://youtu.be/FiDFDq_VHfw


ועוד מבט:

https://youtu.be/3c4jl_Xk9UQ


וסקירת המאכלים שאפשר לאכול בו:

https://youtu.be/W7ZUIJZnGoE


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.