» «

שייקספיר

טירת קרונבורג
טירת קרונבורג
#על הטירה היפה של המלט

טירת קרונבורג (Kronborg Castle) שנבנתה במאה ה-16 מכונה באנגלית אלסינור (Elsinore). הטירה זכתה לפרסום בכל העולם, בעיקר כי בה מתרחשת עלילתו של "המלט", המחזה המפורסם כל כך של שייקספיר.

היא ממוקמת בעיירה הלסינגור (Helsingør), כ-40 קילומטרים מצפון לקופנהגן, על מיצר אורסונד (Øresund). בצידו השני של המיצר נמצאת העיר השבדית הלסינגבורג (Helsingborg), שביום בהיר תוכלו לראותה מהטירה.

הטירה הזו, שתפסה מקום מרכזי בתולדות צפון אירופה, הייתה ההשראה לעלילת המחזה הנודע "המלט" של שייקספיר ובזכות זה הכירו אותה בכל רחבי העולם. היא גם נחשבת לטירה הפופולארית ביותר בדנמרק, כשלפחות 200 אלף מבקרים פוקדים אותה מדי שנה. בשנת 2000 היא אף הוכרזה כאתר מורשת תרבות עולמית של אונסק"ו.

בטירה תוכלו לראות פריטים היסטוריים רבים, כולל רהיטים, שטיחי קיר, כלי נשק עתיקים וחפצים יומיומיים מהמאות הקודמות.

בין אגפי טירת קרונבורג תוכלו לראות את אחד מאולמות האבירים הארוכים באירופה, שאורכו לא פחות מ-62 מטרים.


#על טירתו של המלט מהמחזה של שייקספיר
טירת קרונבורג שבדנמרק נבנתה בין השנים 1574-1585. בנה אותה המלך פרדריק השני. מטרתה בשלהי המאה ה-16 הייתה לפקח על איסוף המיסים משוודיה, שהיתה אז תחת שלטון דני.

גם במאות הבאות סייע מיקומה של טירת קרונבורג, בסמוך לגבול הימי עם שבדיה, ונחשב משמעותי מאד מבחינת ההגנה על דנמרק מהצבא השוודי. אבל היא לא הצליחה למנוע את כיבושה של דנמרק בשנת 1658.

למרות שנעשו בה הרבה שינויים במהלך השנים, קרונבורג נחשבת אחת הטירות השמורות ביותר בצפון אירופה. כיום זוהי גם אחת מטירות הרנסאנס השמורות ביותר, שנותרו בעולם מתקופת הרנסאנס.

אבל ברור שאת מירב פרסומה קיבלה טירת קרונבורג תודות להשראה שנתנה למחזאי שייקספיר שכתב על טירת אלסינור - הטירה בה מתרחש סיפור העלילה של המחזה המפורסם שלו "המלט". זה המחזה הנפלא שבו נאמר המשפט הידוע "משהו רקוב בממלכת דנמרק" ובו התלבט המלט אם "להיות או לא להיות"...


מבט מקרוב:

https://youtu.be/Z9KBgPivvuU


מהאוויר:

https://youtu.be/WEbldsiTGlE


הדרכה:

https://youtu.be/Wvn23YZVcfE


בלוגרים:

https://youtu.be/yFZh2wa6D38
הבית של יוליה
הבית של יוליה
#על המרפסת המפורסמת בעולם הספרות

בסמוך לכיכר דל ארבה, ב"ויה קאפלו" (Via Cappelo), נמצא הבית של יוליה (Casa di Giulietta), ללא ספק הבית הכי מפורסם בעיר והאטרקציה הרומנטית של ורונה.

זהו לפי המסורת ביתה של העלמה יוליה מסיפור "רומיאו ויוליה" המפורסם ומהמחזה השייקספירי הנודע. אותה יוליה, יפהפייה מימי הביניים, אהבה את רומיאו, בן למשפחה יריבה. הסוף, זהירות ספויילר, לא טוב!

בתוך החצר הפנימית של הבית תוכלו לראות את מרפסת האבן, שעליה ניצבה יוליה, לפי הסיפורים, בעת שרומיאו שר לה סרנדות של אהבה. היום מצטלמים על המרפסת המפורסמת הזו אינספור תיירים שמגיעים לעיר, אבל אז היה המפגש הלירי הזה עניין סודי, שכן בין משפחות השניים שוררת יריבות עזה. כשהסיפור מתגלה והם נדרשים להפרד זה מזו, מחליטים השניים ליטול את חייהם ולמות ביחד, אוהבים לתמיד.

תודות למחזה השייקספירי, שכתב גדול המחזאים בתולדות התאטרון, מוכר צמד הנאהבים רומיאו ויוליה בכל העולם. תיירים רבים מגיעים לכאן, כדי להיות קרובים למקום שבו התרחש אחד מסיפורי האהבה הגדולים והטרגיים בהיסטוריה.

למעשה, הארמון הגותי שלפניכם הוא ביתה של משפחת קאפלו, שנותר עומד על כנו, מאז נבנה במאה ה-13.

אל תתנו לעובדה שהמרפסת הזו והחלון הסמוך אליה נוצרו בשנות ה-30 של המאה ה-20 לקלקל לכם את הסיפור הנהדר. הללו נוצרו כאן, כחלק משיפוץ במבנה, שבמסגרתו גם הובאו לכאן רהיטים עתיקים וציורים שהנציחו את סיפורם של רומיאו ויוליה.


#יד על הפסל של יוליה
אחת האטרקציות כאן היא הפסל של יוליה שכולם מלטפים. את פסל הברונזה הזה יצר הפסל האיטלקי קוסטנטיני. אל תחושו מבוכה לגלות שהאיבר הנוצץ ביותר, כלומר המלוטף ביותר, הוא השד של הנאהבת הנצחית...

הסיבה? - האיטלקים מאמינים שאם יניחו את היד על השד של יוליה, יזכו לבריאות, למזל טוב ולאהבת נצח. לא בטוח שזה אכן מה שיקרה, אבל אין ספק שאם תמתינו לתורכם לעשות זאת, תזכו לצילום יחודי, שאין בו שמץ של גסות רוח, כי כולם עושים את זה כאן.


#על סיפורם של רומיאו ויוליה
ערבוב בין אמנות לחיים, בדייה שיצאה משליטה, אהבה ללא גבול או חיים שאינם חיים בלי נפש תאומה - איך שלא נביט בו, מדובר בסיפור האהבה הגדול בכל הזמנים.

סיפורם של זוג האוהבים רומיאו ויוליה (Romeo and Juliet), מעסיק כבר מאות שנים את גדולי האמנים, הכותבים והמלחינים. הקהל נוהר להפקות, נוהה אחרי הספרים, השירים, האופרות והציורים ולא מפסיק להתעניין בכל מה שנוגע לאהבה הגדולה מכולן, עם הלקח שבצידה.

בבית מספר 21 שברחוב קפלו בעיר ורונה, אי-שם בצפון איטליה, התגוררה לפי האמונה ג'ולייטה קפולטי, בת למשפחת קפולטי (Capuleti). הסופר האיטלקי לואיג'י דפורטו הוא זה שכתב עליה ועל אהובה רומיאו בשנת 1524. איש לא יודע אם הסיפור אכן התרחש במציאות, אבל הוא הפך כה ידוע עד שכולם מאמינים בו, ללא כל ספק.

כ-70 שנה אחר כך יכתוב גם ויליאם שייקספיר האנגלי את גרסתו המפורסמת יותר של הסיפור, על האוהבים מהמשפחות היריבות, קפולטי ומונטגיו (Montague), שמשפחותיהם אסרו עליהם להיפגש, להתאהב או להתחתן ולכן הם ויתרו על חייהם.

תיירים בוורונה ממשיכים עד היום לפקוד את הבית בוורונה. הוא משמש גם כמוזיאון המסביר ונותן הצצה לחיים של לפני כמעט 500 שנה, באיטליה של אותם זמנים.


#על ההקשר ההיסטורי של הבית
אתם נמצאים בביתה של משפחת קאפולטי שהוא סוג של ארמון גותי שנבנה במאה ה-12. על אחת מקשתות הבית עם המרפסת המפורסמת מופיע סמל האצולה של משפחת קאפלו (Capello), לה היה שייך הבית. גם הרחוב נקרא היום "ויה קאפלו" (Via Cappelo).

הזיהוי של אותה משפחת קאפלו עם משפחת קאפולטי מסיפורם של רומיאו ויוליה, הוא מאוחר הרבה יותר. החיבור הזה התרחש כשהפכה הדרמה של השניים לסיפור עולמי. כך או כך, במאה ה-19 כבר רווחה האמונה שזה ביתה של יוליה, גיבורת הטרגדיה.

הדרמה השייקספירית מתרחשת בעיר ורונה בסביבות המאה ה-14. ורונה של אותם ימים הייתה שקועה במאבק איתנים בין הקיסר הגרמני, העומד בראש הרייך השני ושולט באימפריה הרומית הקדושה, ובין האפיפיור הנוצרי, מנהיג הקתולים כולם. משפחתו של רומיאו, משפחת "מונטגיו", השתייכה לתומכי האפיפיור, מי שכונו אז "גוולפים". יוליה נמנית על בני משפחת "קאפולטי". זו משפחה שתמכה בקיסר הגרמני דווקא ונמנתה על הקבוצה הנגדית - ה"גיבלינים".

מהוויכוח וההקשר ההיסטורי הזה, שבין תומכי הקיסר ובין תומכי האפיפיור, נולדו המחלוקת, היריבות והשנאה שבין המשפחות, אלו שיביאו למות האוהבים.


#טיפים
בואו באמצע השבוע, כי בסופי שבוע וחגים צפוף מאד במקום.

בתוך הבית נמצא מוזיאון קטן ולא משמעותי, שהכניסה אליו מאפשרת להצטלם על המרפסת.

אחרי הבית תוכלו לטייל לאורך הנהר ולעשות שופינג במדרחוב מזיני (Mazzini) הסמוך.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/3ydmNCgqMWs


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.